Pripravite se na poletje in sonček!

Priprava stvari za na plažo z malimi sončicami in sončki se včasih zdi kot misija nemogoče. A naj vam prihranimo skrbi s seznamom 10 stvari, s katerimi bo dan na plaži čudovit in bo ostal v lepem spominu.

Za otroke je obisk obale neverjetna senzorična izkušnja. Pesek, voda in školjke lahko vašemu malčku odprejo povsem nov svet zanimive igre. Mali raziskovalec naj se prepusti domišljiji, starši pa pred tem poskrbite za praktične stvari: od kreme za sončenje in plavalnih hlačk, kopalk do prigrizkov in igrač.

Pa preverimo seznam praktičnih stvari, ki jih je treba vzeti s seboj za brezskrben dan na plaži:

1. Otroška krema za sončenje

Krema za sončenje je na plaži nujna, zlasti za dojenčke ali malčke. Njihova koža je zelo občutljiva in nagnjena k sončnim opeklinam in poškodbam zaradi sonca, zato je pomembno, da imate s seboj kremo za sončenje s širokim spektrom delovanja in visokim zaščitnim faktorjem (ZF/SPF), kot je naša krema za zaščito pred soncem Bambo Nature ZF30 in ZF50. Krema za sončenje je označena z okoljskim znakom in dermatološko testirana, primerna tudi za najobčutljivejšo kožo – in kar je ključno, ščiti tako pred žarki UVA kot UVB-žarki. Če ste kdaj v dvomih, vedno preizkusite kremo za sončenje na majhnem delu kože in preverite morebitne reakcije.

Dojenčki, mlajši od 6 mesecev, pa naj sploh ne bi bili izpostavljeni neposrednemu soncu. Še več nasvetov za zaščito pred UV-žarki si lahko preberete tudi na tej povezavi.

2. Plavalne hlačke

Pomembno je, da vaš otrok nosi plavalne hlačke, saj boste tako poskrbeli za čistočo in higieno vode za vse obiskovalce plaže. Seveda pa v vodi ne morete uporabljati običajnih plenic – plavalne hlačke so posebej zasnovane za uporabo v vodi in imajo jedro, ki ne vpija tekočine in ne nabrekne kot običajne plenice. Namenjene so predvsem temu, da zadržijo številko 2, dokler ne morete priti iz vode in se preobleči.

Plavalne hlačke Bambo Nature z okoljsko oznako se po uporabi ob straneh enostavno pretrgajo, zaradi česar je menjava mokre plenice zelo enostavna! Poleg tega hlačke za zdravo ravnovesje kože vašega otroka ne vsebujejo parfumov in klora.

3. Vrečke za plenice

Menjava plenic na plaži bo verjetno neizogibna, zato ne pozabite vzeti s seboj nekaj vrečk za uporabljene plenice. S seboj raje vzemite še kakšno dodatno vrečko, ki jo lahko uporabite za mokra oblačila, čevlje, polne mivke in peska, odpadke ali karkoli drugega, kar želite v torbi za na plažo ločiti od drugih stvari.

4. Šotor ali senčnik za na plažo z UV-zaščito

Na plaži nujno poskrbite za senco! Na splošno je priporočljivo, da dojenčki, mlajši od 6 mesecev, sploh niso izpostavljeni neposrednemu soncu, starejši dojenčki in malčki pa naj bodo nujno v senci, med 11. in 15. uro, ko je sonce najmočnejše.

Za senco lahko poskrbite s šotorom ali senčnikov, ki ima UV-zaščito, saj lahko UV-žarki prodrejo skozi oblačila in tkanine.

5. Kopalke z UV-zaščito in pokrivalo

Poleg sončne kreme so eden najpomembnejših načinov zaščite občutljive otroške kože oblačila in pokrivala, t. i. mehanska zaščita. Ko otrok ni v vodi, naj bo oblečen v tesno tkana oblačila iz zračnega bombaža ali viskoze, ki bodo pomagala uravnavati njegovo telesno temperaturo.
V vodi uporabljajte kopalke z UV-zaščito, otrok pa naj bo vedno pokrit s pokrivalom s širokimi krajci oz. s podaljški, ki poleg obraza zaščitijo tudi uhlje in vrat.

6. Čevlji za v vodo

Pesek na plaži je lahko zelo vroč za občutljiva stopala, v vodi pa so lahko školjke, kamni in drugi ostri predmeti. Ne pozabite otroku pripraviti čevljev za v vodo ali sandalčkov za na plažo, da bodo njegova stopala zaščitena.

7. Napihljivi dodatki za v vodo

Napihljivi pripomočki za v vodo so na voljo v različnih oblikah in velikostih, pri majhnem otroku ali dojenčku pa je vedno dobro imeti več možnosti. Za dojenčke so na voljo obroči z odprtinami za noge in senčniki. Za večje dojenčke in malčke so na voljo otroški rokavčki, jopiči, obroči, ki jim omogočajo varno čofotanje.

Kljub tem dodatkom poskrbite, da ste vedno z otrokom, ko se igra v vodi ali ob njej.

8. Igrače za igro v vodi in na plaži

Plaža je odlično mesto za odkrivanje novih in vznemirljivih senzoričnih iger. S seboj prinesite nekaj igrač za na plažo, vendar ne pretiravajte – presenečeni boste, koliko zabave imajo lahko dojenčki in malčki z naravnimi materiali, ki so jim na voljo.
Lopatka, vedro in nekaj modelčkov za tortice iz peska vam bodo v veliko pomoč. Voda, pesek in školjke pa bodo poskrbeli za dolge ure zabave.

9. Pijača in prigrizki

In ena najpomembnejših stvari, ki jih morate imeti v torbi za na plažo: hrana, tekočina in prigrizki!
Ko preživljate čas na soncu in v vročini, je pomembno, da tako vi kot vaš otrok dobite dovolj tekočine in hrane. Če je vaš dojenček še vedno le dojen, ne pozabite poskrbeti za svojo hidracijo. Starejši dojenčki naj uživajo veliko vode, nesladkanega ohlajenega čaja, vode s sadjem ... Odličen osvežujoč prigrizek sta tudi sadje in zelenjava, npr. lubenica in kumara, ki imata v sebi velike količine vode. Seveda je včasih nujen tudi sladoled.

Nasvet: Pred odhodom zamrznite nekaj vrečk doma pripravljenega smoothieja in tako boste imeli na plaži slastno osvežilno in zdravo poslastico za vso družino.

10. Nepogrešljivi spremljevalci družin – vlažni robčki

Večina staršev z majhnimi otroki že povsod nosi s seboj vlažne robčke, vendar so še posebej priročni na plaži.
Z njimi lahko očistite malo ritko pri previjanju, umijte lepljive prste in usta po sladoledu, odstranite pesek s prstov na rokah in nogah, preden se usedete v avto ... priložnosti je neskončno!

Res da priprava stvari, ki jih je dobro vzeti s seboj z malimi sončicami in sončki na plažo, vzame nekaj časa, a nasmejani obrazki in radovedni lesk v malih očeh po čudovitem dnevu na plaži so najboljše vračilo, kajne?