Previjanje od A do Ž

Morda še ne veste, a previjanje otroka bo ena od glavnih dejavnosti (poleg dojenja ali hranjenja z mlečno formulo) z vašim dojenčkom v prvih nekaj mesecih. Pri novorojenčku boste zamenjali nekje 6–8 pleničk na dan.

Kako si pripraviti previjalno mizo, kako jo opremiti, predvsem pa, kako pravilno previti dojenčka, skladno z načeli pravilnega rokovanja z dojenčki …?

Vprašanj je veliko, toda brez skrbi. Za vas smo v tem blogu zbrali vse koristne informacije na enem mestu. V sodelovanju z diplomirano fizioterapevtko Nino V. Pečnik pa smo pripravili tudi video, ki vas bo popeljal skozi postopek previjanja.

Previjalna miza: Kaj naj vsebuje?

Previjalna miza oz. kotiček za previjanje naj vsebuje:

  • Debelejšo, priporočljivo tršo previjalno podlogo, ki jo dodatno zaščitite s previjalnimi podlogami za enkratno uporabo. Te bodo prišle velikokrat prav, saj se dojenčki, sploh na začetku, najraje polulajo, ko so brez pleničk. 🙃
  • Koži prijazne, udobne, mehke in vpojne pleničke, ki naj bodo iz zračnih materialov ter brez nepotrebnih snovi, kot so parfumi in parabeni, saj so otroci praktično do okoli 3. leta starosti 24 ur/dan v pleničkah. Če so narejene z mislijo na okolje, pa še toliko bolje.
  • Mehke in nežne čistilne krpice in vodo, ki so najboljša izbira pri novorojenčkih. Ko ste zdoma in pri večjih raziskovalcih, pa so super praktična rešitev vlažni čistilni robčki. Izberite robčke, ki ne vsebujejo parfumov in barvil in so nežni do otroške kože.
  • Izdelke za nego popka – fiziološka raztopina, zloženci in vatirane palčke.
  • Izdelke za nego kože, ki so narejeni za nežno otroško kožo – pomirjujočo kremo za zaščito izpostavljene kože na ritki, baby olje za kopanje, nežno otroško masažo po kopanju ali za odstranjevanje temenc, losjon za celo telo za navlažitev nežne otroške kože ter gel za umivanje telesa in las, ki ne povzroča solz.
  • Tetra plenice iz blaga, slinčke, oblačilca, kapice, nogavičke, copatke in odejice.
  • Pribor za urejanje nohtov in las – škarjice in krtačo za lase.
  • Odveč ne bo tudi kakšna igrača ali pojoči vrtiljak, da bosta previjanje in nega prijetnejša. 😊

Previjanje po načelih pravilnega rokovanja z dojenčkom

Previjanje naj bo, kot je možno v danih okoliščinah, čim bolj mirno in ne stresno za vas in otroka. Otroku počasi slecite oblačila in odpnite pleničko. Predel pod pleničko dobro očistite, najprej spredaj, ter otroka nato preko boka obrnite na levo ali desno stran, da očistite še predel ritke. Umazano pleničko skupaj s krpico ali robčki odvrzite.

Ko je dojenček na boku, mu pod bok zataknite svežo pleničko in mu po potrebi namažite ritko ter ga preko boka spet prekotalite na hrbet. Pleničko simetrično zaprite, ob kolčnem sklepu pleničko umaknite, da bo med nogami plenica naredila čim ožji »žleb«, ob trebuščku pa naj bo za en prst prostora. Pomembno je, da otroka prevalite v bočni položaj enkrat preko levega, drugič preko desnega boka.

Celoten postopek previjanja v skladu s pravilnim rokovanjem dojenčka, t. i. handlingom, si oglejte v spodnjem videu:

  • #1

    Preden začnete s previjanjem, se prepričajte, da imate vse stvari pripravljene in na dosegu roke.

  • #2

    Dojenčka na previjalni mizi nikoli ne pustite brez nadzora! Vedno imejte oči in eno roko na dojenčku, saj se dojenček lahko hitro obrne.

  • #2

    Če je dojenček dobro razpoložen, ga ob previjanju pustite nekaj minut brez pleničke. Tako se ritka posuši na zraku, poleg tega se lahko z njim malce poigrate, za kar so odlične črno-bele kartice aktivnosti, ki spodbujajo otrokov gibalni razvoj.

  • #4

    Čas previjanja lahko izkoristite za »pasenje kravic«, tako da otroka prekotalite na trebuh.

  • #5

    Za previjanje imejte pri roki »skritega aduta«: igračko, ki jo dobi dojenček v roke samo pri previjanju. Na ta način boste otroka zamotili in ga lažje previli.

  • #6

    Otroka lahko previjamo skladno z načeli pravilnega rokovanja z dojenčkom, dokler je še manj aktiven in leži na hrbtu. Ko otroci postanejo aktivni in se premikajo po podlagi, temu sledite tudi starši. Kot starši pri t. i. handlingu pravzaprav sledimo dojenčkovemu razvoju, ustvarjamo mu pogoje, da sam pride do lastnih izkušenj. To pomeni, da ga usmerjamo, ne delamo pa ničesar namesto njega.

  • #7

    Pri večjih dojenčkih, ki so že aktivni, bodite kreativni, saj boste lahko otroka previjali v zelo različnih položajih in pomembno je, da ste pri tem hitri. 🙃
    Zato so za večje in aktivne raziskovalce zelo priročne hlačne pleničke, ki se enostavno oblečejo, pri menjavi pa polno pleničko le pretrgate na boku in enostavno odstranite.