Povezovanje z dojenčkom

Povezovanje z dojenčkom

Kako naj se povežem s svojim novorojenčkom? Začetno vznemirjenje ob rojstvu je popustilo in zdaj ste začeli svoje življenje kot starši. Prej ste mogoče prebrali vse praktične nasvete, kako ravnati z dojenčkom, ampak zdaj gre zares! To majhno bitje je pravkar prišlo na ta svet in je povsem odvisno od vas, da izpolnite vse njegove telesne in čustvene potrebe. Gotovo mu želite samo najboljše, ampak kako boste vedeli, ali zanj skrbite dovolj dobro?

Prvih nekaj dni ali tednov se kot mladi starši lahko počutite preobremenjeni – želite si, da bi tega malega človečka čim bolje spoznali. In ravno ko mislite, da ste ugotovili, kaj pomeni jok, kdaj mora spati in kaj vam skuša sporočiti, se vse spremeni in spet ste v negotovosti. Glavne stvari, ki jih je treba imeti v mislih, so, ali dojenček ustrezno je, spi in ali se večkrat na dan pokaka. Če je to tako, potem vrstni red in doslednost v tej fazi nista tako pomembna.


Najboljši način za povezovanje z dojenčkom je biti ob njem, telesno in čustveno, vsako minutko, ko dojenček bedi. Dojenčkov vid je zelo omejen, zato se počuti varnega in spoštovanega, če ga držite blizu svojega obraza in ga gledate v oči. Takšno povezovanje bo pri mamici in otroku prispevalo k sproščanju hormonov »ljubezni in sreče«, na primer oksitocina, ki pripomore k medsebojni povezanosti.


V prvih nekaj mesecih ni treba načrtovati veliko aktivnosti. Če ste doma in malo počivate ali greste ven, ne pozabite uživati. Lahko se razkomotite, berete, pojete ali dojenčka položite v gugalnik poleg sebe, ko kuhate, se tuširate ali perete avtomobil. Dojenčku povejte, katera opravila delate po hiši. Že sam zvok glasu njegovih staršev pri dojenčku in starejših otrocih znižuje raven stresnih hormonov. Dojenček bo čutil varnost in zaščito. S časom si bo izoblikoval svoj besedni zaklad in se naučil izražati svoje misli ter postavljati vprašanja o svetu okrog njega.


Kar naprej boste želeli slikati in snemati svoj mali zaklad. Ampak bodite previdni, koliko časa v teh prvih tednih, mesecih in letih namenite digitalnim napravam. Telefon bo prej ali slej postal zastarel in prenehal delovati ne glede na to, ali ga uporabljate redko ali pogosto – vaše pozornosti ne potrebuje za preživetje in uspešno življenje. Priložnost biti starši temu majhnemu dojenčku pa dobite samo enkrat v življenju. Gotovo bo najkoristneje preživeti čas prav tisti, ko na trdi disk SVOJEGA srca shranjujete spomine in čustva do svojega naraščaja.

Nazaj na spletni dnevnik