Pogovor z najmlajšimi je pomemben, začnimo zgodaj!

Pogovor z najmlajšimi je pomemben, začnimo zgodaj!

Pogovarjajmo se in naučimo svoje male nadebudneže, kako zelo pomemben je »POGOVOR« že v zgodnji fazi otroštva. Kot starši se večkrat vprašamo kdaj je primeren čas za pogovor z našimi najmlajšimi.

Letos praznujemo 30-letnico TOM-a, telefona za otroke in mladostnike, s sloganom ODGOVOR JE POGOVOR. Hkrati je to tudi tema ob tednu otroka, ki poteka med 5. in 9. oktobrom. Telefon za otroke in mladostnike, TOM telefon, je bil ustanovljen na pobudo Komisije za človekove pravice. Brezplačna telefonska številka 116 111 je namenjena vsem mladim, ki imajo kakršnekoli težave in se želijo o njih pogovoriti. Prav vsak otrok in mladostnik potrebuje priložnost, da se sproščeno pogovori, kadar je v zagati ali stiski.

Kot starši, v tem trenutku še majhnim nadebudnežem, lahko že v ranem otroštvu začnemo s pogovori o različnih stvareh, dogodkih, dejanjih in našim malčkom pokažemo, da si lahko zaupamo, da s pogovorom rešujemo danes čisto majhne težavice, s katerimi se soočajo morda že v vrtcu, varstvu ali v šoli. Tako bodo kot starejši otroci in mladostniki lažje pristopili k nam, staršem, nam zaupali, kaj jih teži, in sproti reševali težave, še preden bi te prerasle v resnejše stiske, ki si jih nihče od nas ne želi za svoje otroke. Starši moramo biti tudi zelo dobri poslušalci, da bomo slišali, ko nas bodo naši otroci na svoj način opozarjali na težavo, s katero se soočajo v določenem obdobju življenja, ki prinaša veliko sprememb in na vsakega posameznika vpliva na drugačen način.

Čeprav se nam morda v tem zgodnjem obdobju, ko naši otroci šele dobro spoznavajo svet okrog sebe, zdijo tovrstni pogovori preuranjeni, zagotovo nikomur ne škodijo, pač pa na dolgi rok kvečjemu koristijo. Na začetku nas bodo naši najmlajši le poslušali, kasneje že kaj vprašali in ne bo preteklo veliko časa, ko bodo z nami delili svoje mnenje, izrazili svoja čustva in stališča ter morda že predstavili določeno situacijo, v kateri so se znašli, in od nas pričakovali, da jim v dani situaciji pomagamo, se z njimi pogovarjamo in pomagamo pri reševanju težave ali stiske, ki jo naše brihtne male glavice nosijo nekje globoko v sebi.

Teden otroka je zagotovo pravi trenutek, ki nas osvešča in nam da misliti o tem, kako ravnati, si vzeti čas in prisluhniti našim najmlajšim že zdaj v zgodnjem otroštvu, da bodo znali pristopiti in prositi za pomoč, kadarkoli že bi jo v življenju potrebovali. Veliko se pogovarjajte in odraščanje bo za vaše sedaj še male korenjake in tudi za vas, dragi starši, v marsikateri situaciji lažje, saj boste stiske in težave s svojimi otroki in mladostniki reševali pravočasno.

KER VAM JE MAR

Nazaj na spletni dnevnik