Odvajanje od pleničk: Kdaj in kako začeti?

Odvajanje od pleničk: Kdaj in kako začeti?

Odvajanje od pleničk je tako za otroka kot za starše pomemben korak na poti odraščanja. Toda, kdaj in kako začeti? Poletje je zaradi lahkotnejših oblačilc in preprostejšega puščanja malih raziskovalcev brez pleničke vsekakor idealen čas za ta velik korak.

Enotnega odgovora na vprašanje, kdaj je otrok pripravljen na odvajanje od pleničk, ni. A za večino se to zgodi nekje med letom in pol do tretjim letom starosti. Bolj kot sama starost pa je pomembna otrokova (razvojna) pripravljenost na to.

Kdaj je otrok pripravljen na odvajanje?

Vsak otrok pripravljenost na odvajanje od pleničk pokaže različno. Starši pa smo lahko pozorni na določene razvojne mejnike, med drugim:

  • otrok stabilno hodi,
  • otrok lula v relativno enakih presledkih  (na nekje 2–3 ure) in takrat v večji količini (ne le po kapljicah),
  • ahko sedi na enem mestu vsaj okoli 5 minut,
  • si sam sleče in obleče hlače/hlačno pleničko,
  • mu je v mokri plenički nelagodno,
  • ga zanimajo straniščne navade staršev (zanima se za nošenje spodnjih hlačk/hlačnih pleničk, zanima ga uporaba stranišča, kahlice …)
  • se z mimiko ali verbalno izrazi glede opravljanja potrebe ter razume fizične znake potrebe po izločanju,
  • razume, kaj se zgodi, če na primer ne pride pravočasno do kahlice,
  • že razume in lahko sledi navodilom, npr. o pospravljanju igračk, in občuti ponos, ko nekaj samostojno opravi.

Prav samostojnost in občutek ponosa, da otrok nekaj zmore sam, izredno pozitivno vplivata na otrokovo samozavest in motivacijo. Zato so pri odvajanju od pleničk lahko v veliko pomoč hlačne pleničke, ki se slečejo in oblečejo kot običajno spodnje perilo. Otroci jih tako lahko sami slečejo, preden se usedejo na kahlico, in jih nato tudi oblečejo.

Še namig: Vzmetnice in druge površine pa lahko pred nezgodami zaščitite z Bambo Nature posteljnimi podlogami. S samolepilnimi trakovi se namestijo na vzemtnico ali na primer avtosedež in tako kljub živahnosti malega raziskovalca ostanejo na mestu, vi pa se izognete madežem.

Hlačne pleničke Bambo Nature, ki so na voljo v treh različnih številkah ter manjšem in večjem (dvojnem pakiranju), so primerne za uporabo že od šestega meseca starosti pa vse do 4 let. Več o njih si lahko preberete tukaj. Pred nakupom pa jih lahko tudi preizkusite. Za naročilo brezplačnega vzorca kliknite tukaj.

Kako začeti?

Vsekakor je poletje zaradi toplih dni, ko si lahko privoščimo, da je otrok več časa brez pleničk, idealen čas za odvajanje. Poskrbimo tudi za pozitivno, spodbudno vzdušje, tudi ob morebitnih nezgodah z "lužicami" na tleh. Otroku razložimo, da nezgode niso nič hudega, lahko pa se dogovorite tudi za nagrajevanje uspehov (na primer medaljo, nalepke ob uporabi kahlice ...).

Najprimernejše okolje za odvajanje od pleničk je vsekakor dom, kjer se otrok počuti varnega in sprejetega. Kot uspešno okolje za privajanje na kahlico pa se izkazuje tudi vrtec, kjer se po zgledu vrstnikov in ob spodbujanju vzgojiteljev in vzgojiteljic otroci hitro navajajo na redne obiske stranišča. Če to "rutino" vzpostavljate oz. nadaljujete tudi doma, jo večina otrok hitro usvoji.

Bodite potrpežljivi. Vsak otrok bo prej ali slej brez pleničk.

Vsekakor poskrbite, da bo otroku na kahlici udobno in da sedenja na njej ne vidi kot kazen, ampak ga povezuje s pozitivnimi občutki in ponosom. Zavedajte se, da so si otroci zelo različni, eni bodo odvajanje od pleničk zaključili v nekaj dneh, drugi bodo za to potrebovali več mesecev. In oboje je v redu. Bodite potrpežljivi in v oporo otroku ter sledite njegovi pripravljenosti na ta velik korak v odraščanju, ki ga naredi vsak otrok  – prej ali slej.

Nazaj na spletni dnevnik