Nedonošenčki – pravi borci, ki jih obkroža ljubezen

Nedonošenčki – pravi borci, ki jih obkroža ljubezen

Največja želja vsake bodoče mamice je, da bi se njen otrok rodil zdrav. A v nekaterih primerih se lahko nosečnost zaplete, kar povzroči prezgodnji porod. Za starše je to velik šok – predčasen prihod otroka, ki potrebuje posebno nego, v nekaterih primerih pa se morajo soočiti tudi z bitko za življenje. Kdo so nedonošenčki? Kakšno nego potrebujejo?

V Sloveniji se vsako leto prezgodaj rodi 7 % otrok, kar je nižje od svetovnega povprečja. A to še vedno pomeni kar 1400 prezgodaj rojenih otrok na leto. Število nedonošenčkov narašča tudi zato, ker v večini primerov še vedno ne poznamo razloga za prezgodnji začetek poroda. Delno pa je večje število nedonošenčkov povezano z dejstvom, da je zaradi napredka medicine dano materinstvo tudi parom, ki bi bili zaradi neplodnosti ali kronične bolezni prikrajšani za ta čudovit poklic.

Katere otroke sploh štejemo med nedonošenčke? Po medicinski definiciji so nedonošenčki otroci, ki so rojeni pred 37. tednom nosečnosti, in sicer:

  • zmerno nedonošeni: rojeni med 34. in 37. tednom;
  • zelo nedonošeni: rojeni med 29. do 33. tednom;
  • ekstremno nedonošeni: rojeni pred 29. tednom.

Meja preživetja je z današnjimi aparaturami in napredkom medicine približno 23 tednov, če nedonošenček ob rojstvu kaže znake življenja.

Nedonošenčki se zaradi krajšega časa za razvoj v maternici razlikujejo od ostalih novorojenčkov tako po izgledu (so precej lažji in manjši) kot po sposobnostih za življenje. Ne morejo uravnavati telesne temperature, zaradi nezrelih pljuč imajo lahko t. i. sindrom dihalne stiske, ne zmorejo koordinacije med dihanjem, sesanjem in požiranjem, imajo oslabljen imunski sistem, težave s prebavljanjem beljakovin ...

Z njimi moramo ravnati nežno in umirjeno, negativne dražljaje iz okolice, kot sta hrup in svetloba, je treba čim bolj omejiti. Nedonošenčki torej potrebujejo posebno oskrbo, a tako kot vsi dojenčki predvsem veliko ljubezni.

V prvih mesecih je nedonošenček popolnoma odvisen od tuje pomoči. Pri negi hranjenju, preoblačenju, previjanju, kopanju, so potrebni posebni prijemi (t. i. handling). Z njimi spodbujamo razvoj pravilnih vzorcev drže in gibanja.

Stik s starši

Tako kot pri donošenih otrocih je tudi pri prezgodaj rojenih izrednega pomena prvi stik s straši. Če le zdravstveno stanje dojenčka dopušča, se ga po porodu da mamici na trebuh, očetje, če so prisotni pri porodu, pa ga lahko pobožajo in fotografirajo. Mamice ga lahko obiščejo takoj, ko si opomorejo, tudi če je otrok v inkubatorju, ga lahko božajo, se z njim pogovarjajo, mu pripovedujejo pravljice, pojejo, ga opazujejo in spoznavajo. Tako vedo, kaj njihovi dojenčki želijo in potrebujejo. Nedonošenčki so namreč, kljub temu da so pohiteli na svet, sposobni izražati svoja čustva, kar kažejo z obrazno mimiko in gibi.

Takoj ko zdravstveno stanje dojenčka to omogoča, je zaželeno tudi kengurujčkanje oz. pestovanje pri starših. Dojenčka, oblečenega le v pleničko, z namenom zagotovitve stika koža na kožo, si starši položijo na prsi. To dojenčkom zelo godi, pogosto se jim umiri srčni utrip in umirjeno zaspijo.

Ali veste, da ...

... se na svetu vsako leto prezgodaj rodi vsak deseti otrok, to pomeni 500.000 prezgodaj rojenih otrok v Evropi in 1.400 v Sloveniji,
... se je v Sloveniji najbolj zgodaj rodil in preživel novorojenček, rojen v 22. tednu nosečnosti,
... je najlažji brez pomembnih posledic preživeli novorojenček v Sloveniji ob rojstvu tehtal 405 g,
... je povprečna teža pri rojstvu v 28. tednu 1000 g, v 32. tednu pa že 1750 g,
... da imamo pri Bambo Nature pleničke št. 0, izdelane posebej za nedonošenčke, s težo 1–3 kg, 
... je verjetnost, da novorojenček preživi ob rojstvu v 23. tednu manj kot 20 %, v 26. tednu več kot 85 %, v 30. tednu pa več kot 95 %,
... najmanjši nedonošenčki zaradi zdravljenja včasih ostanejo na oddelku za intenzivno zdravljenje tudi več kot 6 mesecev.

Vir: povzeto po vsebini Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Razvoj nedonošenčka

Razvoj nedonošenčka je lahko počasnejši, a raziskave kažejo, da se večina ne razlikuje od svojih vrstnikov in dohiti vrstnike v razvoju nekje do drugega leta starosti. Še več – nedonošenčki svoje vrstnike v telesnem, psihičnem in umskem razvoju pogosto prehitijo, saj se starši z njimi intenzivneje ukvarjajo. 

Rojstvo prezgodaj rojenega otroka je zagotovo šok za starše, zato je zelo pomembno, da mamica po prezgodnjem porodu ni sama, se ne krivi in ima podporo svojih dragih. V porodnišnicah je mamicam nedonošenčkov na voljo tudi strokovna psihološka pomoč, zdravstveno osebje pa jo informira in opolnomoči za nego nedonošenčka po odhodu iz porodnišnice. V pomoč so ji lahko tudi različne skupine in društva, kot je Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Pleničke Bambo Nature 0 – zasnovane za nedonošenčke

Posebej za nedonošenčke imamo pri Bambo Nature pleničke št. 0, za težo 1–-3 kg, ki so dobile novo, osveženo podobo. So izredno mehke, udobne in visoko vpojne, da ohranjajo občutljivo kožo otroka suho. Pleničke zagotavljajo dodatno zaščito okoli popka in imajo priročen indikator vlažnosti, ki spremeni barvo, ko je plenička mokra. Tako kot vse Bambo Nature pleničke so dermatološko testirane in skladne z različnimi okoljskimi standardi, vključno z ekološko oznako »Nordic Swan Ecolabel«, oznako FSC® (Svet za nadzor gozdov) in ekološko oznako »EU Ecolabel«. Ne vsebujejo parfumov in parabenov, kar zmanjša tveganje za nastanek alergij in pleničnega izpuščaja, kar je še posebej pomembno pri nedonošenčkih.

Bambo Nature – Ker vam je mar.

Nazaj na spletni dnevnik