Nasveti za začetek privajanja na kahlico

Nasveti za začetek privajanja na kahlico

Prišel je ta čas; vaš malček ni več dojenček in čas je, da ga začnete navajati na kahlico. Toda kateri so najboljši nasveti in prijemi? Kako se tega lotiti, da bo odvajanje od pleničk za vašega malčka uspeh in ne poraz?

Navajanje na kahlico je za malčka velik korak na poti odraščanja. To je pomemben in (zlasti za starše) čustven mejnik. O navajanju na kahlico je napisanih ogromno knjig in člankov, veliko je tudi različnih tehnik in načinov. V grobem jih lahko razdelimo v dve skupini: pristop bolj postopnega navajanja na kahlico in hitri pristop. 

Nekateri starši prisegajo na tridnevni pristop: malček naj bi se v treh dneh navadil na kahlico (če je telesno in umsko pripravljen na ta korak). Pri tem pristopu si vzamete čas, na primer ob koncu tedna, in popolnoma opustite uporabo pleničk. Nezgode se bodo dogajale, vendar je namen tega pristopa, da takoj odstranite pleničke, kahlica pa postane edina možnost. 

Vendar se bomo osredotočili na pristop bolj postopnega navajanja na kahlico, za katerega se še vedno odloči večina staršev. Tukaj so naši najboljši nasveti za uspešno privajanje na kahlico: 

Poiščite pravo kahlico

Prava kahlica je lahko velik dejavnik pri tem, da otroka navadite, da jo uporablja. Nekaterim otrokom ustreza tradicionalna kahlica, medtem ko drugi raje uporabljajo pravo stranišče kot drugi člani družine. Mame in očka ne vidijo sedeti na plastični kahlici in zato tudi sami tega nočejo. Preizkusite tradicionalno kahlico ali otroški nastavek za straniščno školjko s stopničko, da boste videli, kaj ima otrok raje. Kot vmesno rešitev lahko dobite tudi kahlice v obliki miniaturnih straniščnih školjk, ki imajo celo zvok splakovanja. 

Kupite zanimive spodnje hlačke

Peljite otroka po nakupih in mu dovolite, da si izbere nove, zabavne spodnje hlačke, ki bodo delovale kot spodbuda. Ko se bo otrok naučil uporabljati kahlico in ostal suh, bo lahko nosil te nove spodnje hlačke za "velike otroke". Lahko mu tudi dovolite, da nosi nove spodnje hlačke med navajanjem na kahlico, le pripravljeni bodite na kakšno nezgodo.

 

Pohvale, pohvale, pohvale

Poskrbite, da bo vaš malček vedel, da mu gre dobro! Spodbujajte ga s "petkami", objemi, poljubčki in spodbudnimi besedami – kar koli, samo da ostane motiviran.

Z nalepkami spremljajte in nagrajujte napredek

Naredite tabelo navajanja na kahlico, v katero naj otrok sam nalepi lepo nalepko vsakič, ko gre uspešno na kahlico. Tako si bo lažje predstavljal napredek, vi pa ga lahko nagradite za vsakih 5 ali 10 uspehov. 

Naj postane rutina

Otroka poskusite redno usmerjati na kahlico zjutraj in pred spanjem ali morda po jedi in po počitku. Malčka naučite, da je uporaba kahlice vsakodnevna rutina in nekaj, za kar si mora vsak dan vzeti čas. Mnogi malčki so preveč zatopljeni v igro, da bi se posvetili kahlici, kar privede do nezgod.

Preberite knjigo

Naj bo čas na kahlici prijeten ob branju knjige! Za nagrado, ker otrok pridno sedi na kahlici, prebirajte njegove najljubše knjige ali pa poiščite katero od številnih knjig, ki pojasnjujejo navajanje malčkov na kahlico. 

Uporabite hlačne pleničke

Hlačne pleničke so odličen pripomoček v fazi navajanja na kahlico. Otrok je z njimi malo bolj samostojen, saj si jih lahko sam potegne gor ali dol, ko gre na kahlico, če pa pride do nezgode, dajo enako zaščito kot pleničke. Hlačne pleničke Bambo Nature so odlična izbira za vašega malčka; so mehke, udobne in ohranjajo suho tudi najbolj občutljivo kožo.

Ti nasveti morda niso popolna rešitev za vsakogar. Kot pogosto rečemo pri Bambo Nature: vsak otrok je drugačen in edinstven v svojem razvoju, vendar preizkusite nasvete in videli boste, da bo vaš otrok kmalu napredoval. 

Najpomembnejši dejavnik pri navajanju na kahlico je pripravljenost otroka samega – ne skrbite, če bo trajalo dlje, kot ste pričakovali, kmalu boste na cilju. Vas skrbi, da vaš otrok morda ni povsem pripravljen? Preberite objavo v našem blogu o znakih, da je otrok pripravljen na navajanje na kahlico, in ugotovite, ali je morda še prezgodaj za začetek.

Nazaj na spletni dnevnik