Naj se vidi nered – glavna je igra!

Naj se vidi nered – glavna je igra!

Če ste že doživeli, da je bil otrok tako umazan od blata, da ste ga morali oprati kar s cevjo za zalivanje ali žalostno pobirali koščke zrezane zavese, reševali princeso (to je ubogo mačko, zvezano s trakom) iz kartonaste škatle ali morali ponovno prebeliti steno zaradi otrokove umetnine, ki je nastala s pomočjo flomastrov, veste, kako je v takšnih situacijah treba pošteno zajeti sapo in pozabiti na trenutno razočaranje. Naslednjih nekaj pogledov vam bo pomagalo, da na otrokove »eksperimente« gledate z bolj pozitivnega zornega kota.

Igranje z blatom

Ste že kdaj razmišljali, zakaj so blatne kopeli in blatne maske tako blagodejne tudi za nas, odrasle? Bakterija z imenom Mycobacterium Vaccae, ki jo najdemo ravno v blatu, namreč krepi naš imunski sitem in naravno dviga raven serotonina. Če vrtnarite, uživate v blatni kopeli ali če se vaš otrok igra z lužami, v vseh teh primerih se sproščate in postajate srečnejši. In poleg tega redno izpostavljenost bakterijam in klicam povezujemo tudi z nižjim tveganjem za pojav alergij.

Človeštvo je kar nekaj tisoč let staro. Od vsega tega časa so ljudje večino časa živeli tesno speti z naravo, v jamah in izpostavljeni umazaniji. V hišah so ljudje začeli živeti šele nedolgo nazaj. V čistih gospodinjstvih pa živimo pravzaprav zelo malo časa. Zato so naši možgani še vedno prilagojeni življenju, kot so ga poznali naši predniki. Tako je nekaj povsem naravnega, da nas vleče k osnovnim elementom narave. Lahko pustite otroke, da ustvarjajo blatne tortice in ljubčkajo psa - ne bo jim škodovalo. Na koncu bodo lahko še uživali, ko bodo v kadi prali svoja oblačila in vam prihranili nekaj dela.

 

Paličice in kamenčki

Kdorkoli je že kdaj odšel na sprehod v naravo s predšolskim otrokom, je gotovo prišel domov z vrečko ali žepi, polnimi školjk, paličic, kamenčkov, vej in – če ste imeli veliko srečo – tudi polžev in žuželk. Najbrž se vam te stvari ne zdijo preveč dragocene niti lepe na pogled. Otrok pa z zanimanjem za tovrstne stvari spodbuja svojo domišljijo, trenira svoja čutila, bogati svoj besedni zaklad z barvami, oblikami, velikostmi, vonji, zvoki in vsem, kar predstavlja svet okrog nas. Svoje zaklade lahko prešteva, zlaga in deli glede na njihovo vrsto, morda se bo domislil načina, kako iz njih narediti nekaj čisto novega. Otroci si lahko stvari tudi izmenjujejo in se s tem učijo svojo zbirko deliti s prijatelji. Če se odločijo in vam podarijo eno izmed stvari, gre za dragoceno darilo in način, kako vam izražajo svojo ljubezen. In čeprav mogoče figurica iz paličic ne sodi ravno v vašo dnevno sobo, se bo otrok počutil ljubljenega in spoštovanega, če boste darilo navdušeno sprejeli. Lahko določite polico, okvir ali steno, na katero boste obesili vse otrokove izume in stvaritve. Ko se prostor zapolni stare stvari umaknete in naredite prostor za nove.

 

Otrok se igra s tem, da »uničuje« stvari

Otrok bo mogoče zrezal hlačnice vaših najljubših kavbojk za to, da bi ustvaril predor za plišastega zajčka, ali si »sposodil« vašo majico ali brisače, da si zgradi šotor. Njegov namen v tem primeru ni bil narediti nekaj slabega. Otroci so ustvarjalni in po naravi radovedni. Zato jih zlahka zanese, zlasti ko vidijo stvari in se jim porodi ideja, kako jih uporabiti drugače ali polepšati.

Druga oblika igranja »z uničevanjem« je, ko otrok nekaj zgradi le zato, da bi isto stvar nato z največjim zadovoljstvom podrl in pozneje ponovno zgradil. Ali nasprotno – uniči DVD-predvajalnik, ker ga je zanimalo kako izgleda od znotraj. Tovrstne poskuse jemljite kot prizadevanja za prvo znanstveno raziskovanje, inženirsko načrtovanje in učenje fizike – otrok preprosto preučuje vzročno posledično zvezo in naravne zakone. Tako ugotavlja, kako stvari delujejo, kdaj prenehajo delovati in kako jih lahko poskušamo izboljšati.

Opazujte, kateri materiali otroka najbolj pritegnejo, nato določite škatlo ali območje, kjer bo otrok lahko svobodno raziskoval, kako stvari delujejo. Včasih ne bo lepo videti, ampak to konec koncev ni pomembno. Verjemite, da gre za proces. Ustvarjalne izkušnje bodo otroku pomagale, da bo pozneje v resničnem življenju znal uresničevati svoje zamisli.

 

Igre vlog »dobri fantje proti slabim fantom«

Ne skrbite, če se otrok med igro s prijatelji obnaša kot »pravi mačo«. Igre vlog, kjer se otroci prelevijo v ta slabe fante ali punce, so otroški način preizkušanja družbenih in kulturnih pravil, testiranja ravnanj in reakcij ter iskanja lastne identitete in svojega mesta pod soncem, v tem primeru brez strahu pred posledicami. Gre samo za namišljeno igro, med prijatelji ni povračilnih ukrepov in kazni za takšno ravnanje. Vse je stvar njihovega »dogovora«. In ko se igra konča, bo spet vse po starem.

Razveselite se torej nereda. Včasih otroci vse vnaprej preračunajo s pomočjo svoje nezmotljive logike. Mi odrasli pa ob tem pozabimo, kaj je bistvo vsega tega. Mogoče vam bo uspelo ponovno odkriti čar življenja, ko boste na stvari začeli gledati iz perspektive malce čudaškega, navihanega in z blagom prekritega otroka.

Nazaj na spletni dnevnik