Mestni otroci in narava

Mestni otroci in narava

Vaš otrok se je rodil v digitalno dobo, ampak naš evolucijski razvoj še ni prišel tako daleč, da bi bili v vsem prilagojeni takšnemu načinu življenja. Svež zrak in aktivno preživljanje časa zunaj sta še vedno bistvenega pomena za otrokov razvoj, njegovo fizično in duševno zdravje ter njegovo razumevanje sveta, okolja in dobro počutje. Kako lahko vaši otroci spoznavajo »naravo«, če pa živite v mestu? Ponujamo vam nekaj namigov, kako se z otrokom odklopiti od digitalnega sveta in podoživeti svojo razigrano plat.

Spanje na zraku

Mogoče se sliši kot nekoliko nenavadna zamisel, ampak spanje na zraku je edinstven način, kako se dojenček lahko vsak dan nadiha svežega zraka. In pogosto dojenčki na zraku tudi spijo dlje in bolj trdno, kot če bi spali v hiši ali stanovanju. Če bi radi poskusili, preberite, kako lahko otroku omogočite udobno in varno spanje na zraku.

  • Kdaj začeti – Dojenček lahko začne spati zunaj, ko je star od dva do tri tedne in s tem nadaljuje, dokler se ne odvadi od pleničk.
  • Poiščite primerno okolje –Če imate hišo s primerno teraso, z dvoriščem, vrtom ali z balkonom, lahko tam pustite otroka v vozičku in ga nič ne bo motilo. Ni treba, da v okolici vlada popolna tišina. Prostor pa mora biti zaščiten pred neposredno sončno svetlobo, dežjem ali snegom. Dežna prevleka za voziček mora vselej imeti okence s komarnikom, da bo otrok imel dovolj zraka.
  • Priskrbite si elektronsko otroško varuško – Vedno morate biti v bližini, da otroka gledate ali poslušate. Če imate delo zunaj, ga lahko brez težav opravite, ko otrok spi. Lahko tudi pustite odprto okno ali vrata, v voziček položite elektronsko otroško varuško, da imate otroka ves čas po nadzorom.
  • Otroka primerno oblecite –Vaš dojenček v vozičku lahko spi pokrit z odejico ali v spalni vreči za dojenčke. Pozimi otroku oblecite toplega pajacka, kapico in rokavičke. Ovčje krzno zelo dobro ščiti pred mrazom, hkrati pa pomaga vzdrževati telesno temperaturo. Poleti preverite, ali je voziček na mestu, kjer je zadosten zračni tok, da se dojenček ne bi »pregrel«.
  • Preverite, kakšno je zunaj vreme – Če se temperatura spusti na –10 stopinj Celzija (ali še nižje) oziroma če je vreme mokro, vlažno ali vetrovno, otroka pustite noter.
  • Ko se otrok zbudi, prezračite jogi – Po vsakem spanju odstranite odejo ali spalno vrečo, obrnite jogi na bok, da se bo lahko dobro prezračil.
  • Uporabite zdravo kmečko pamet – Preverite, kako se vaš otrok odziva na spanje zunaj. Lahko se zgodi, da bo otrok pred spanjem malo brbljal ali prepeval. Če je otrok pred spanjem nemiren, lahko vzpostavite rutino, ki mu bo pomagala zaspati, npr. mu zapojete pesem ali preberete zgodbo. Pogosto preverjajte, ali je v vozičku primerna temperatura. Pozimi bodo lahko otrokova lička nekoliko hladnejša, pomembno pa je, da so njegova glava, ušesa, noge in roke tople. Če je temu tako, potem bi moralo biti celo telo na toplem. Poleti lahko nežno potipate otroka zadaj na vratu. Če opazite, da je ta predel telesa poten, odstranite odejico ali otroka slecite, da mu ne bo pretoplo.

 

Parki in rekreacija

Starševstvo niso samo dolgi sprehodi po parku. Če pa živite v bližini parka, lahko izkoristite priložnost in ga obiskujete. Ko je otrok v vozičku in tudi takrat, ko se že uči hoditi, lahko uživa v zvokih, vonjih, svetlobi in sencah, lahko tipa in odkriva teksturo dreves, trave, vej in gleda ptice, pse, veverice in druge živali, ki živijo v parku.

Če imate med vikendom možnost obiskati gozd, reko, plažo ali drugo območje namenjeno rekreaciji, izkoristite priložnost in poskrbite, da se vsa družina nadiha svežega zraka. Malčki bodo uživali v nabiranju kamenčkov, paličic ali celo polžev in morskih alg (juhu!) in svoje majhne zaklade nosili domov. Pri tem boste občasno morali uporabiti tudi nekaj svojih pogajalskih sposobnosti. Preprosto oblecite otroka tako, da se lahko umaže in bodo vsi zadovoljni.

Programi spoznavanja narave za predšolske otroke

Pozanimajte se, ali je v vašem kraju na voljo kakšen program spoznavanja narave za predšolske otroke (in njihove starše). In če ga ni, lahko sami začnete organizirati kaj takega. Ko bo otrok zrasel, se lahko pridruži lokalnim skavtom, ali zanj poiščete kakšne druge aktivnosti, kjer bo lahko kopal po zemlji, skakal po lužah in spoznaval živali in rastline okrog nas.

Dopustovanje v naravi

Če vaša vsakodnevna logistika ne omogoča pogostih obiskov narave, pojdite v času dopusta kampirat, obiščite kmetijo, gore, pojdite jadrati, smučati, se potapljati, kolesarite ali plavajte. Na podeželju otroku pokažite, kako izgleda krava. Na plaži si skupaj oglejta mrtvo meduzo. Prespite v šotoru. Pojdite loviti rake. Rešite prepir, kateri od otrok bo nesel domov suho lobanjo jazbeca najdeno v gozdu. Naredite snežaka ali otrokom predstavite druge aktivnosti v naravi, v katerih uživate. Pokažite jim, kako raste žito in od kod pridejo mali piščančki. Otroci za veselje potrebujejo le majhna doživetja. Njihova radovednost in strast za odkrivanje narave ne potrebuje veliko prigovarjanja. No, včasih tudi ni tako, ampak dajte vsaj poskusiti.


Delite nasvete, kako z mestnimi otroki odkrivati naravo, na našem Facebooku ali Instagramu!

Nazaj na spletni dnevnik