Kdaj se dojenčki začnejo plaziti?

Kdaj se dojenčki začnejo plaziti?

V prvih 12 mesecih življenja dojenčki doživljajo intenziven razvoj in dosežejo številne mejnike. Eden najbolj vznemirljivih mejnikov je, ko se dojenček začne premikati s pomočjo rok in po kolenih ter se začne plaziti.

Koliko so stari dojenčki, ko se začnejo plaziti? 

Večina dojenčkov se bo začela plaziti med 6. in 10. mesecem starosti, nekateri dojenčki pa kar preskočijo fazo plazenja in se takoj postavijo na noge in nato shodijo. Vsi dojenčki dosežejo te mejnike ob svojem času in, kar je najpomembnejše, ko so njihova telesa pripravljena na to, zato ne primerjajte razvoja svojega dojenčka z dojenčki prijateljev in družinskih članov. Svojega otroka spodbujajte na njegovi poti in naj vas ne skrbi, da mora določene mejnike doseči v določenem času. 

Velik del splošnega razvoja dojenčkov spodbuja radovednost – dojenčki želijo biti povsod, vse želijo videti in povohati, se dotakniti vsega. Radovednost in volja do raziskovanja jih najbolj ženeta, da se začnejo plaziti in nazadnje tudi hoditi; to je preprosto najučinkovitejši način, da hitreje pridete od točke A do B

Znaki, da se vaš dojenček pripravlja na plazenje 

Pri približno šestih mesecih starosti se bo dojenček začel zibati naprej in nazaj na rokah in kolenih – to je znak, da se pripravlja na plazenje. Do tega trenutka, ko se telo dojenčka okrepi in pripravi na plazenje, vodi več faz, kot sta prevračanje s hrbta na trebuh in držanje glave pokonci; mišice, sklepi in kosti morajo biti dovolj močni, da bodo zdržali nove gibe, ki pridejo s plazenjem, stanjem in navsezadnje s hojo.

Ko se dojenček postavi na dlani in kolena, naj vas ne preseneti, če se sprva potiska nazaj, to je le vaja – kmalu vam bo majhna senca sledila, kamor koli boste šli! 

 

Kako pomagati dojenčku, ki se plazi? 

Čeprav je plazenje velik in vznemirljiv korak v razvoju dojenčka, vam bo prineslo tudi nekaj dodatnih skrbi. Če tega še niste storili, je zdaj čas, da pregledate celoten dom in dobro razmislite, kako bi zaščitili vse, kar je v dosegu otroka; ne pozabite na vrata pred stopniščem, če ga imate. Prej ste dojenčka lahko imeli na enem mestu in ga pozorno opazovali. Ko se naučijo plaziti, bodo postali veliko bolj mobilni in kmalu jih ne boste mogli več tako pozorno spremljati kot prej. Zavedamo se, da je to precej strašljivo, toda trudite se po najboljših močeh, oči pa žal nimate na hrbtu (čeprav bi to včasih prišlo zelo prav).

Če želite dojenčka spodbuditi, da se začne plaziti, mu najljubšo igračo postavite toliko stran, da je ne bo mogel doseči. Lahko tudi sedete toliko stran, da se vas ne bo mogel dotakniti, in ga zvabite k sebi. 

Poleg tega, da zaščitite dom, da bo varen za otroka, lahko poskrbite tudi za mehko in varno podlago, po kateri se bo otrok plazil. Če nimate prepoge, poiščite nedrseče talne podloge, da mala mehka kolena ne bodo trpela. 

Predvsem pa poiščite mehko, tanko in prožno pleničko, ki bo vašemu dojenčku omogočila veliko svobode pri gibanju in zaščito pred iztekanjem. Naše pleničke in hlačne pleničke Bambo Nature so zračne in super vpojne. Imajo dvojno zaščito pred iztekanjem za udobno in varno prileganje ter priročen indikator vpojnosti. 

Nazaj na spletni dnevnik