Kdaj je najprimernejši trenutek, da imate dojenčka?

Kdaj je najprimernejši trenutek, da imate dojenčka?

Kako oceniti, kdaj je primeren trenutek, da imate otroke? Ali primeren trenutek za otroka št. 2, 3, 4 ali celo nogometno moštvo?

Dobro je sanjati; sanje lahko preoblikujete v načrt, ki ga pozneje začnete uresničevati. Ljudje imamo sposobnost vnaprej načrtovati svoje življenje. Z vidika evolucije gre za koristno lastnost. Pomaga nam preprečevati nesreče, shranjevati zaloge za zimo, dosegati zastavljene cilje in določati življenjske prioritete ravno tako kot dvigati življenjski standard. Ključnega pomena pri vsem tem je izbrati pravi trenutek za vsako stvar.

Kar se tiče otrok, je s časom še nekoliko drugače. Nosečnost sicer lahko načrtujete, a telo vam ne zagotavlja, da bo šlo vedno tako, kot pričakujete. Nekateri imajo to srečo, da jim uspe že pri prvem poskusu. Nekateri morajo žal več let vztrajati. Lahko izberete najboljši mogoč trenutek, ampak včasih ne gre po pričakovanjih. In pravzaprav je takšna izkušnja najboljša mogoča priprava na starševstvo, ko so stvari včasih tudi nepredvidljive.

Ko imate otroke, lahko načrtujete stvari, kot želite. Lahko raziskujete in načrtujete obroke, rutino za spanje, oblačila, svojo kariero in počitnice. Ampak opravka imate z otroki, ki so živa bitja (nekateri bi dodali z drugega planeta). In gotovo ne bodo vedno gladko sodelovali pri vaših dobro premišljenih načrtih.

Noben starš se ne bo mogel izogniti temu, da otrok nekaj polije, zboli ali po nesreči spusti psa ravno ob najmanj primernem trenutku. Ali se vaša hčerkica odloči, da želi obleči svoje najlepše baletno krilce sredi zime oziroma spremeni dnevno sobo ali kuhinjo v totalen kaos, čeprav ste se samo za sekundo obrnili stran. Včasih začnete sumiti, da je vse skupaj zarota, ki vas želi dvigniti z naslanjača.

Ampak potem pridejo tudi neverjetno zabavni, ganljivi trenutki, ki vas ravno tako pustijo brez besed. Ko vas otrok preseneti z nevidnimi torticami, ki jih sam speče, in jih preprosto morate takoj pojesti ne glede na to, da ste sredi pomembnega opravila. Ko prinese domov šopek regrata (s čimer sicer umaže vsa oblačila), le da bi vam podaril lepe rože. Ko gradnja nove garaže traja štirikrat več kot sicer, ker otrok želi pomagati, a se mora najprej naučiti, kako uporabljati kladivo in žeblje. Ko končate kuhanje večerje, a morate na koncu pripraviti še dodatno porcijo za prijatelja, namišljenega ali resničnega. Teh stvari ne gre načrtovati – preprosto se zgodijo.

Torej, čakanje na pravi trenutek ni vse. Presenetilo vas bo na tisoče nepredvidljivih stvari, ob katerih boste ostali zmedeni, frustrirani, nasmejani, polni ljubezni, nemočni, a hkrati tako ponosni in navsezadnje tudi začudeni, da ste rodili otroka, ki vas konec koncev uči več stvari o življenju kot vi njega.

Vaš bodoči otrok vas bo ljubil ne glede na to, v kateri življenjski fazi se nahajate. Ne zanima ga preveč, ali je zdaj optimalen trenutek, kar se tiče vaše službene poti, in ali je hiša popolna oziroma ali je v vašem življenju vse v najboljšem redu. Ponosen bo na vas, včasih malce uporniški, a če potegnete črto, je popolno človeško bitje za vas. Torej, ne glede na to, ali je naraščaj prišel v optimalnem trenutku ali kot nepričakovano presenečenje, obstaja na milijone načinov, kako stvari obrniti, da bo le vse tako, kot mora biti. Bodite brez skrbi! Tako je!

Nazaj na spletni dnevnik