Kakšen je nordijski pristop do starševstva?

Kakšen je nordijski pristop do starševstva?

Kot dansko podjetje se zavedamo, da se nekateri vidiki nordijskega starševstva veliko staršem iz drugih držav zdijo precej nenavadni. Kakšne so torej korenine in potencialne koristi nordijskega starševstva?

Na tem mestu vam ponujamo hiter vpogled v naš način vzgoje otrok. Naš starševski pristop je ukoreninjen v naši kulturi, ki je znana po visoki ravni zaupanja in enakosti ter poudarjanja otrokovih pravic – zlasti pravice do igre.

 

Led in še enkrat led

Kot prvo – zakaj pustimo otroke, da spijo zunaj, in to celo pozimi? Vsi potrebujemo svež zrak in razen, če obstaja nevarnost, da vas napadejo divje živali, je spanje v naravi lahko zelo prijetno. Splošno velja, da je optimalna temperatura zraka v spalnici za odrasle nekje med 16 in 18 stopinj Celzija. Iz tega lahko brez pretiravanja sklepamo, da tudi dojenčkom ustreza spanje pri nekoliko nižjih temperaturah. Dojenčki rabijo spanje zaradi ustreznega sproščanja rastnih hormonov. Kdo ve, mogoče smo tako visoki ravno zato, ker smo kot otroci veliko spali zunaj.

Ne vemo točno, kdaj so otroci na Danskem začeli čez dan redno spati zunaj. Seveda, v začetkih človeške zgodovine smo vsi na en način spali zunaj. Tradicija, da naši otroci čez dan spijo zunaj, je na Danskem stara približno 100 let. Tako dobijo dovolj dnevne svetlobe (in vitamina D) tudi v času temačnejše danske zime. Seveda otroke ne odložimo kar na klopco v parku. Moderni vozički nudijo toplotno izolacijo in hkrati ostajajo zračni in otroku zagotavljajo spanje pri udobni temperaturi. V zimskih mesecih dojenčke oblečemo v tople zimske pajace, da so na toplem. Če pa se temperatura spusti na –10 stopinj Celzija ali celo še nižje, ali je vreme zelo deževno in megleno, se večina staršev odloči otroka pustiti v hiši.

Na Danskem boste skoraj povsod opazili prostor, kamor lahko v parku parkirate voziček s spečim dojenčkom. Razširjena je tudi uporaba elektronskih otroških varušk, predvsem zato, da starši lahko ukrepajo takoj, ko se dojenček zbudi ali začne jokati. Kot posamezniki imamo izrazito visoko raven zaupanja, kar se tiče sodržavljanov. Zaupamo, da našim dojenčkom nihče ne bo škodoval - zgodovinsko in empirično gledano, je to vedno bilo tako. In poleg tega na Danskem ni veliko divjih živali, ki bi lahko ogrožale naše naslednje generacije.

 

Starši in starševstvo

V 70. in 80. letih so se ženske na Danskem začele zelo hitro seliti na trg dela. Danes sodimo med države, ki imajo najvišji odstotek gospodinjstev z dvema prihodkoma na svetu. Ustanove za dnevno varstvo otrok so standardna rešitev, ki omogoča, da si mamice in očki enakomerneje porazdelijo skrb za družino. Dejstvo, da imajo vsi otroci v šolah isti učni načrt, da so deležni enakih pravic in imajo enake možnosti na področju izobraževanja, poklicne poti in družinskega življenja, je globoko zakoreninjeno v naši kulturi. Trenutno velja, da si starša lahko medsebojno razdelita skoraj eno leto trajajoč starševski dopust in tako omogočita otroku miren in varen začetek življenja, kar je pomembno pri razvoj u čustvenih vezi, ki mu pomagajo dojeti, da se je rodil kot pomemben del družine. Zato ni nič nenavadnega, če vidite očke z vozički in nosilkami za dojenčke. Svojim otrokom želijo preprosto posvetiti kakovosten čas in pozornost.

 

Naj kar pojedo blatno tortico

Tukaj na temačnem severu se trudimo izkoristiti vsako priložnost za nekaj sončnih žarkov. Iščemo jih tako, kot išče popotnik v puščavi vodo. Veliko časa preživimo zunaj in vedno poskrbimo, da je narava na dosegu rok, ne glede na to, kje živimo. Večji del naše obale, plaž, fjordov, jezer in naravnih gozdov služi kot odprta igrišča za otroke in odrasle vseh starosti. V jaslih in vrtcih otrokom dovolimo, da se svobodno igrajo zunaj, tako na dvoriščih, kot tudi med sprehodi po terenu. Dovolimo jim, da se umažejo, čofotajo, se navdušijo, zmočijo in nič hudega ni, če jim je kdaj malo mraz ali so vsi umazani od blata. Pustimo jih, da se potijo, padejo in špricajo naokrog, da jih kdaj kaj piči in da preprosto ravnajo v skladu s svojo prirojeno radovednostjo in spoznavajo okoliški svet.

Če otrokom dovolimo, da se učijo skozi igro, bodo en dan postali samostojni misleci, ki znajo domiselno reševati težave. Če vam torej otrok ponosno prinese odlično blatno tortico, ga kar spodbudite, da jo vsaj navidezno poje!

Kaj vam je všeč pri starševski kulturi vašega kraja? Katere vaše navade se drugim mogoče zdijo nekoliko nenavadne? Svoje misli, nasvete in opažanja lahko delite na naši Facebook strani ali na našem Instagram profilu.

Nazaj na spletni dnevnik