Kako sprejemati uporabne nasvete od drugih?

Kako sprejemati uporabne nasvete od drugih?

Nihče ne želi biti v položaju, v katerem ga drugi zasipajo z odvečnimi »uporabnimi starševskimi nasveti«. Lahko jih delijo družinski člani, prijatelji ali ljudje, ki jih naključno srečate – nekateri nasveti so iskreno dobronamerni namigi, ki le pridejo ob napačnem trenutku, drugi pa se približujejo namernemu in vztrajnemu tečnarjenju vse do skrajnosti, kot sta kritika in obsojanje. Takšno obnašanje lahko le priliva olje na ogenj naše starševske negotovosti. Tukaj je torej naš (nadležen) nasvet, kako ohraniti samozavestno držo in vztrajati pri svojem.

Vadite potrpežljivost

Kot prvo, takšni nadležni nasveti so preprosto del starševstva. Dogaja se prav vsem in niste edini, ki morate to nadlogo prenašati. Ampak tudi vaši otroci bodo tolikokrat preizkušali vašo potrpežljivost, torej je ta izkušnja dobra vaja. Vzemite si par trenutkov in ocenite, kakšen je namen osebe, ki z vami deli svoj nasvet. Če je oseba iskrena in je le zbrala nepravi nasvet, se nasmehnite in pojdite mimo tega. Če pa je pripomba pasivno agresivna in ostro uperjena proti vam, gotovo niste prva žrtev in lahko kar začnete nizati svoje bistroumne pripombe.


Redno preverjajte svojo zdravo pamet

Gotovo že poznate ljudi, ki so odlični starši. Občasno se z njimi pogovorite in preverite, kakšno je stanje vaše zdrave pameti; s tem bo vaša samozavest še narasla. Vsak starš želi/bo primoran prositi druge za nasvet in pomoč. Zlasti če gre za vašega prvega otroka in začnete opažati, da na vaše veliko presenečanje vaš potomec ne ravna, kaka, je, spi, hodi, govori, se druži in igra točno tako, kot je pisalo v knjigah o starševstvu in otrokovih odzivih. Primerjanje z drugimi je primarni razlog za nastanek lastne negotovosti. Ampak potrditev drugih staršev, ki jim zaupate, vaših družinskih članov ali prijateljev vam lahko nasprotno povrne dobro mero samozavesti in vas še dodatno okrepi v prepričanju, da bo z vami in tudi z vašim otrokom vse v redu.

 

Ostanite radovedni in ohranite ustvarjalnost

Od novorojenčka do šoloobveznega otroka otrokov razvoj poteka tako hitro, da taktika za uspešno dojenje, uspavanje in obisk restavracije mogoče naslednji dan sploh ne bo več delovala. Otrok, ki je veljal za zelo sočutnega, nenadoma vzame drugemu otroku jabolko iz rok, vaš pogumen raziskovalec pade s tobogana na igrišču ali se vaš utrujeni malček hudo razjoka kar v javnosti. Naravno je, da vas takšni dogodki zmedejo, izčrpajo in frustrirajo ali vas pustijo brez besed. Ampak ravno v takšnih okoliščinah imate priložnost postati najizvirnejši in najbolj domiselni. To se bo tudi zgodilo, čeprav tega sploh ne boste opazili. Zamislili se boste in takoj ugotovili, kako naprej. Naslednji korak boste prilagodili svojim izkušnjam z otrokom (in dejstvu, ali je dovolj naspan).

Čisto v redu bo, če si vzamete nekaj časa ali poskusite več različnih stvari. Tako je pri starševstvu, vse to je NORMALNO – uspelo vam bo! Razen če neposredno ogrožate ljudi okrog sebe, naj vas ne skrbi, kaj bodo mislili, rekli ali naredili.

 

Naučite se smejati, čeprav vam je hudo

Pomanjkanje spanja se lahko odraža tudi na okrnjenem smislu za humor. No, v bistvu smisel za humor včasih skoraj izgubite. Če pa se naučite boleče stvari prebroditi s humorjem vsaj v svojih mislih (ali če po tem, ko stisnete zobe, še malo zavriskate), boste lahko preprečili, da bi vam takšne stvari pokvarile celoten dan. Predstavljajte si, da oseba, ki deli nasvet, govori s plutovinastim zamaškov v ustih ali pri tem skače po eni nogi in ima na nosu smrkelj. Lahko tudi rečete: »No, če bo tole najhujša težava v življenju mojega otroka, sem prepričan, da bo prav lepo zrasel.« Če pa nič od tega ne pomaga, pokličite prijatelja in se na račun te izkušnje dobro nasmejta.

 

S partnerjem držita skupaj

Starševstvo je timsko delo. Če je težava z nekom v družini, s partnerjem držita skupaj in ugotovita, kako drug drugemu lahko pomagate pri premagovanju napetosti. Če se počutite napadeni, sprožite dogovorjeni signal in partner bo prišel in vas rešil s tem, da začne opevati svoje starševske vrline. (To seveda velja obojestransko za oba partnerja.)

 

Preprosto odidite iz neprijetne situacije

Če preprosto ne morete več zdržati, se opravičite in se fizično umaknite iz te situacije, če okoliščine to omogočajo. Vzemite dojenčka v drugo sobo, pojdite domov, umaknite se v kopalnico ali odpotujte na drug kontinent. In ne pozabite, to se vas sploh ne tiče. Oseba, ki tako govori, si prizadeva postati del vašega in dojenčkovega življenja, nadomestiti svojo lastno negotovost, lastne napake pri starševstvu ali stvari, ki jih obžaluje, želi imeti vse pod nadzorom ali še kaj drugega. Mogoče preprosto ravna tako, kot so drugi ravnali z njo, ko je bila v vaši situaciji, in se tega niti ne zaveda. Trenutek, ko nas drugi prizadenejo, ne bo nikoli mogel določati ravni in kakovosti naših starševskih veščin, ljubezni do dojenčka in vezi, ki bo nastala med njim in vami. GOTOVO SE STRINJATE Z MENOJ!

Nazaj na spletni dnevnik