Kako narediti pisana velikonočna jajca

Kako narediti pisana velikonočna jajca

V času velikonočnih praznikov tako otroke kot starše navdušuje ustvarjanje velikonočnih okraskov in seveda barvanje jajc. Za vas smo pripravili dve odlični ideji, zato vabljeni k branju. Naj vas prevzame ustvarjalni navdih!

Jajca so del velikonočnih praznovanj že več sto let. Že od poganskih časov veljajo jajca za simbol življenja in ponovnega rojstva, kar lepo sovpada tudi s pomladjo. Tradicija okraševanja in dojemanja jajc kot posebne poslastice, ki jo lahko uživamo na velikonočno nedeljo, naj bi se začela zato, ker so bila jajca za kristjane v postnem času prepovedana za uživanje.

Danes med velikonočnimi dobrotami že prednjačijo sladkarije in čokolade v obliki jajc, vendar ima tudi običajno jajce še vedno svoje mesto na velikonočni mizi in v velikonočnih dekoracijah.

Zdaj pa zavihajmo rokave in se lotimo zabavnih velikonočnih izdelkov: Če želite barvna velikonočna jajca, ki lahko dlje časa visijo na vejah ali so na ogled v lični skledi, poskusite s temi sladkimi pisanimi jajci, ki so pobarvana s peno za britje in jedilnimi barvami.

 

Marmorirana jajca

Potrebovali boste:

  • jajca
  • kis
  • barvila za živila
  • Pekač za mafine ali običajen pekač
  • koži prijazno kremo za britje
  • zobotrebce, lesena nabodala ali kaj podobnega
  • trak ali vrvico za obešanje
  1. Ker za dekoracijo potrebujemo le lupine, jajca izpraznite tako, da v zgornji in spodnji del lupine naredite luknjico. Jajca izpihajte iz lupin, vsebino lahko shranite v hladilniku ter uporabite za peko ali kuhanje.
  2. Jajca nato namočite v alkoholni kis, da oslabite površino lupine. Zadostuje 5-10 minut. Jajc sicer ni nujno treba namakati v kisu, vendar bodo po namakanju barve na lupini živahnejše.
  3. Zdaj dajte peno za britje v izbran pekač. Uporabite lahko običajen pekač in v njem zmešate več barv ali pa uporabite pekač za mafine in ločite peno ter 1-2 barvi, odvisno od vaših želja.
  4. Na peno za britje vlijte kapljice vaše barve za živila - od količine uporabljene barve bo odvisna živahnost barv na jajcih. Z zobotrebcem premešajte barve, da boste ustvarili izgled marmorja.
  5. Jajčne lupine potopite v mešanico in jih obložite z obarvano peno za britje. Vzemite jih ven in pustite, da se jajca sušijo približno 20 minut.
  6. Jajčne lupine operite in jih osušite.
  7. Pobarvana jajca položite v skledo za dekoracijo ali jim dodajte trak oz. vrvico, da naredite viseče okraske. Če želite dodati trak brez uporabe lepilne pištole, prerežite zobotrebec na pol in trak zavežite okoli sredine polovice zobotrebca. Paličico zlahka vstavite v eno od luknjic v jajcu in že imate pritrjen trak, s katerim lahko jajce obesite na vejo ali na okno.

Ta jajca so namenjena dekoraciji, če pa želite pobarvati trdo kuhana jajca in jih uporabiti kot užitno dekoracijo za velikonočno kosilo ali večerjo, vam priporočamo, da namesto pene za britje uporabite stepeno smetano. Jajčne lupine so polprepustne, kar pomeni, da lahko kar koli na zunanji strani lupine vpliva tudi na notranjost in posledično užitnost jajca.

Če želite idejo preizkusiti z manjšimi otroki in vas skrbi, da bi poskušali pojesti peno za britje, lahko kot varno in užitno alternativo uporabite stepeno smetano.

Če raje sploh ne bi uporabili pravih jajc ali če želite jajca uporabljati večkrat in več let, lahko v trgovinah poiščete jajca iz drugih materialov. Poskrbite le, da kupite jajca, ki so primerna za barvanje; ta imajo običajno mat površino, ki omogoča, da se barva obdrži na površini.

Naša druga dejavnost z velikonočnimi jajci so zabavna barvna jajca z razpokami. So popolnoma varna za uživanje - torej ni odpadne hrane! - Poleg tega so zelo zabavna in enostavna za izdelavo.

 

Barvna jajca z razpokami

Potrebovali boste:

  • jajca
  • tekoče barvilo za živila
  • alkoholni/beli kis
  • vrečke za gospodinjstvo - ena za vsako barvo
  1. Položite jajca v lonec in jih prelijte z vodo. Zavrite in kuhajte 8 minut. Izklopite ogenj in pustite jajca v vodi približno 5 minut. Jajca vzemite iz vode in jih pustite, da se ohladijo (približno 30 minut).
  2. Ohlajena jajca rahlo udarite ob trdo površino, na primer kuhinjski pult, da nastanejo razpoke po celotni lupini. Bodite nežni, saj želite da lupina še vedno ostane povezana.
  3. V vsako vrečko za gospodinjstvo dajte po eno jajce. Na jajca dodajte izbrano barvilo in vrečko zaprite. Barvilo zdaj masirajte po jajcu, dokler ni popolnoma prekrito z barvo. Jajca pustite v vrečki in v hladilniku 1 uro, da se barvilo strdi - če želite močnejšo barvo, ga lahko pustite tudi čez noč.
  4. Nato sperite jajca z vodo in odstranite vso odvečno barvo. Zdaj vsako jajce prelijte z malo kisa, da se barve ustalijo.
  5. Nato jajca posušite in se pripravite na super presenečenje! Jajca razbijte in si oglejte, kaj je v njih.

 

Barvna jajca z vzorci razpok so popolnoma užitna in so zabaven dodatek na vsaki velikonočni mizi!

In še bonus; Če želite biti še bližje naravi, lahko barvila izdelate iz običajnih živil, kot sta rdeče zelje in olupki čebule! S temi naravnimi sestavinami lahko dobite veliko različnih barv, na primer:

vijolična = rdeča pesa
rdeča = granatno jabolko/brusnice
zlato-rjava = olupki čebule
rumena = kurkuma
modra = rdeče zelje

To je le nekaj povsem naravnih sestavin, ki jih lahko uporabite za izdelavo naravnih barvil - če jih lahko pripravite iz ostankov odpadne hrane, je to še toliko bolje!

Za izdelavo naravnih barvil morate izbrano sestavino, na primer rdeče zelje, skuhati z 2-3 skodelicami vode. Mešanico pustite vreti 30 minut ali več, da bo barva čim bolj obstojna. Barvilo precedite v posodo in pustite, da se ohladi. Nato sledite korakom 1-5 in dobili boste zabavna, naravno obarvana jajca z razpokami, pripravljena za uživanje.

 

Ne zamudite nasvetov in drugih odličnih DIY idej ter okusnih receptov, ki jih bomo z vami delili na Instagramu!

Nazaj na spletni dnevnik