Kako načrtovati družinski proračun ob prihodu novega člana?

Kako načrtovati družinski proračun ob prihodu novega člana?

Vsi si želimo dati otrokom le najboljše. Ne razumite nas narobe, tudi sami smo starši in smo zelo hvaležni za vse pripomočke in opremo, ki nam omogočajo udobno in varno skrb za dojenčke in nas same. Pa vendar, dojenčki so preživeli tudi v prejšnjih tisočletjih, preden je industrijska revolucija v naša življenja prinesla najrazličnejše pripomočke in naprave za lažjo skrb za otroke. Še vedno je mogoče vzgajati zdrave in srečne otroke tako, da vaše vaše kreditne kartice zaradi niso v rdečih številkah.

Če svoj nakupovalni seznam malce zožite, vam bo vaše nakupe lažje ohraniti pod nadzorom. Več odvečnih stvari, kot jih kupite, bolj bo vaše stanovanje polno in težje vam ga bo pospraviti in ohranjati urejenega. Tu je nekaj nasvetov, kako načrtovati družinski proračun ob prihodu novega člana.

1. Ločujte med stvarmi, ki jih potrebujete, in stvarmi, ki so vam všeč

Ko govorimo o opremi, kot so voziček, oblačila, pleničke in izdelki za nego, lahko pogledate naš seznam stvari, ki jih je treba kupiti za dojenčka (povezava na objavo, kaj kupiti za dojenčka) in preberete, kako izbrati najprimernejše izdelke za vaše potrebe. Po svoji presoji lahko dodajate ali odvzamete stvari, ki so na seznamu.

2. Poiščite kakovostne rabljene izdelke: oblačila, opremo in igrače za dojenčka

Če vam uspe najti dobre rabljene stvari za svojega malčka, tako ne le privarčujete, ampak lahko tudi pomagate drugim.

  • Če imate prijatelje ali družinske člane, ki imajo starejše otroke in ne potrebujejo več stvari s seznama, jih lahko prosite, če vam jih posodijo, lahko jih tudi najamete ali kupite od njih. Veliko staršev se bo razveselilo priložnosti, da se znebijo se kakšne stvari, saj bodo tako imeli več prostora za stvari, ki jih njihovi starejši otroci potrebujejo.
  • Poiščite odlične rabljene izdelke, oblačila ali nakupujete izdelke v akciji v bližnji trgovini ali na spletu. Dobiček trgovin z rabljenimi izdelki je pogosto namenjen podpori dobrodelnih organizacij, ki pomagajo posameznikom znotraj lokalne skupnosti ali po svetu.
  • Uporabite družbena omrežja in poiščite skupine za menjavo rabljene opreme ali oblačil – Če takšnih skupin ne najdete, lahko celo sami ustanovite takšno skupino. Ko bo vaš dojenček nekaj stvari prerasel, boste lahko sami te stvari prodali naprej nekomu drugemu ali jih zamenjali za stvari, ki jih potrebujete.

3. Zakaj je smiselno kupovati rabljene stvari in na kaj je treba biti pozoren?

Teoretično lahko skoraj vse potrebščine za prvih nekaj let dojenčkovega življenja kupite iz druge roke. Lahko sicer tudi nekoliko razvajate samega sebe in dojenčka ter kupite vse novo! Najbolje bo, če se odločite, pri katerih stvareh vam je pomembno, da dobite čisto nove izdelke – copatki, perilo, pohištvo ali kaj drugega. Pri preostalem pa lahko uživate v nakupovanju iz druge roke.

  • Oblačila – dojenček bo oblačila v prvih nekaj letih vsakokrat zelo hitro prerasel. To pomeni, da so bila tudi oblačila iz druge roke, ki jih kupite ali si sposodite, rabljena le nekajkrat in so tako najverjetneje odlično ohranjena. Dojenčku je vseeno, kako je videti, dokler so oblačila mehka in udobna. Naravne tkanine, kot sta bombaž in volna, omogočajo koži, da diha. Oblačila z ohlapnim ali s prilagodljivim pasom vašega malčka ne bodo stiskala. Tako se bo lahko svobodno premikal.
  • Previjalna miza, zibelka in drugo pohištvo za dojenčka – tudi te kose pohištva družine pogosto potrebujejo samo toliko časa, kolikor njihov otrok nosi plenice. Lahko boste imeli srečo in našli nekaj tovrstnih odlično ohranjenih kosov pohištva. Ni tako težko zbrusiti stare barve in pohištva na novo prepleskati, če si to želite. Če je prejšnja vzmetica za zibelko obrabljena, vam priporočamo, da kupite novo.
  • Elektronska otroška varuška – tudi elektronske varuške niso poceni. Veliko denarja lahko prihranite, če jih kupite iz druge roke. Če napravo nameravate uporabljati zunaj, se prepričajte, ali je prilagojena spremembam temperature. Če znamke ne poznate, preverite opis izdelka in njegove lastnosti na spletu.
  • Igrače za dojenčke – oh, kakšna skušnjava, da košaro z igračami napolnimo z vsemi poučnimi igračami, igrami in knjigami, da bi le dojenček imel vse potrebno za dober start v življenju. Poleg tega je vse tako luštno! Navadno prijatelji in družina (še posebej stari starši) zelo hitro napolnijo dojenčkovo sobo s plišastimi igračami, z majhnimi avtomobilčki, s punčkami in z vsem drugim, kar ta svet premore. To je vsekakor zelo lepo od njih.
  • V prvih nekaj letih včasih manj pomeni več. Dojenčkove motorične sposobnosti, njegova pozornost in razvoj še niso tako daleč, da bi se znal spopasti s sobo, polno igrač, z vsemi mogočimi naprednimi funkcijami. Zadostovalo bo nekaj klasičnih, dojenčkovi starosti primernih osnovnih igrač, kot so knjige za dojenčke, živo obarvane mehke igrače, živalice, avtomobilčki, kocke in predmeti, ki jih dojenček lahko zgrabi z rokicami (in seveda daje v usta). Pri nakupovanju rabljenih igrač poiščite blagovne znamke, ki jim zaupate. Izberite izdelke, ki jih lahko dobro operete. Uporabite blago čistilno sredstvo, za razkuževanje lahko uporabite zamrzovanje, dezinficiranje ali drug način steriliziranja.
  • Ne pozabite - za dojenčka so vse stvari morebitne igrače, ki jih je treba še raziskati. Vsakdanji pripomočki, ki jih imate doma, so lahko ravno tako zabavni kot drage igrače. Kar vprašajte otroke, ki v roke dobijo leseno žlico, krožnik ali kartonasto škatlo. In za nekatere dojenčke postane listek na plišasti igrači z informacijami glede pranja najljubša igrača, ki gre seveda takoj v usta.
  • Voziček, marela in nosilka za dojenčka Tudi to so razmeroma dragi izdelki, če kupujemo nove. Če najdete rabljene, ki so nepoškodovani, čisti in delujoči, bo vaš otrok enako srečen kot z novimi.

4. Brezplačne zabavne aktivnosti za dojenčke

Otrokovemu razvoju koristijo aktivnosti, ki spodbujajo njegove sposobnosti. Na splošno pa, če so otrokove fizične in emocionalne potrebe izpolnjene, ni neposredne nevarnosti, da bi bilo otroku dolgčas. Kar se tiče družbenih dejavnosti, vključenosti v razne aktivnosti ali celo dopustovanja, v prvih nekaj letih ni težko otroku ustreči. Ni treba, da ga peljete v ogromen zabaviščni park ali eksotične destinacije, da bi mu pomagali razširiti obzorje. (Saj si tako ali tako ničesar ne bi zapomnil.)

Druženje z drugimi otroki, odraslimi in mogoče s hišnimi ljubljenčki ali z drugimi živalmi v vsakdanjem okolju, je lahko za otroka navdušujoče in spodbuja njegovo sposobnost usvajanja novih veščin. Vzemite si čas, da uživate na enem mestu v eni konkretni situaciji – ko se dojenček igra s hišnim ljubljenčkom, ko gledate lutkovno prestavo v bližnji knjižnici, opazujete premikanje rož in trave v vetru na vašem vrtu ali se srečujete in igrate z drugimi v hiši vaših prijateljev. Predstavite si, kakšen je svet skozi oči vašega dojenčka, opazujte njegove odzive, ugotovite, kaj spodbuja njegovo radovednost, pritegne njegovo pozornost, kaj ga nasmeji – in potem mu omogočite, da te stvari raziskuje. To bo zadostovalo, da bo vaš otrok odkril in razvil svoje družbene veščine, motorične in jezikovne sposobnosti ter svojo ustvarjalnost.

5. Sami pripravite hrano za vašega dojenčka

Če imate čas, energijo in prostor v skrinji, lahko sami pripravljate hrano, ki jo dojenček je pri prehajanju na tekočo in trdno hrano. Skuhati večje količine hrane in jo shraniti v majhne posodice se mogoče zdi zahtevna naloga - faza, ko dojenčku dajete posebne kašice, lahko traja nekaj mesecev. Šele nato mu lahko ponudite majhne zalogaje hrane, ki jo sami jeste. Zato si v tem obdobju vsakih nekaj tednov lahko vzamete nekaj ur in v tem času pripravite veliko majhnih porcij.

6. Ukrotite vaš družinski proračun

Preglejte svoj trenutni proračun ali za pomoč prosite bančnega svetovalca, ki naj pregleda vaše izdatke in vam pomaga ugotoviti, za kaj gre ves vaš denar. Ali so stvari, pri katerih bi lahko kakor koli privarčevali? Mogoče se zdi v tem trenutku nekoliko težje odreči se najljubšim navadam in pregreham. Z mirno vestjo vam lahko obljubimo, da enkrat, ko bo vaš dojenček rojen, ne bo več tako težko.

Nekaj predlogov, ki bi lahko bili zanimivi s tega vidika:

  • Naročnine televizijskih programov/televizijski paketi – Ali lahko katerega ukinete ali izberete preprostejšo različico?
  • Naročnine časopisov in revij – Odločite se, kateri so za vas najpomembnejši.
  • Naročnine za mobilne telefone – Ali imate možnost izbrati ugodnejši paket, družinski paket ali drugega ponudnika?
  • Obisk restavracij – Mogoče lahko zmanjšate pogostost obiska restavracij, ne da bi vajin odnos zaradi tega nazadoval?
  • Dopustovanje – Vnaprej določite, koliko lahko zapravite/koliko želite zapraviti za svoj dopust. Nato izberite destinacijo, ki je znotraj proračuna.
  • Posojila za nakup avtomobila/hipotekarni krediti/druga posojila – Ali imate možnost prefinanciranja, s čimer bi prihranili nekaj denarja?
  • Zavarovalne police – NIKOLI ne ukinjajte svojih zavarovanj. Nasprotno – svojega zavarovalnega agenta obvestite o naraščaju v družini, da boste lahko zavarovanjem dodali še dojenčka in v pravem trenutku prilagodili ustrezna kritja. Pridobite informativne izračune od različnih ponudnikov, saj lahko pri zavarovalnih premijah privarčujete, ne da bi zmanjšali kritja.
  • Sladki prigrizki/nepomembne stvari – Saj veste, stvari, ki jih v trgovini najdemo na policah poleg blagajne.
  • Nakupovanje živil – Poskusite obiskati trgovine, ki ponujajo ugodnosti, in preizkusite znamke izdelkov, ki jih trgovina ponuja kot svoje, namesto uglednih blagovnih znamk – mogoče vam bodo izdelki še bolj všeč.
  • Oblačila – Vsa družina bo imela veliko več od tega, če začnete kupovati klasične kose oblačil, ki bodo dopolnili vašo obstoječo garderobo in zdržali več kot le eno sezono.


Več možnosti kot raziščete, bolj ustvarjalne načine boste odkrili, s katerimi boste lahko nekaj dodatnega denarja namenili stroškom, povezanim s prihodom novega člana. Svoje ideje in najboljše zamisli lahko delite na naši Facebook strani ali na našem Instagramovem profilu.

Nazaj na spletni dnevnik