Kaj pripraviti, preden se bo dojenček rodil?

Kaj pripraviti, preden se bo dojenček rodil?

Kaj je treba narediti, preden odidete v porodnišnico, v kateri se bo vaš dojenček rodil?

Ko bo vaš trebušček rasel in postal očiten (če jutranje slabosti niso bile dovolj »očitne«), napoči trenutek, ko lahko začnete iskati potrebščine, ki jih boste potrebovali enkrat, ko bo dojenček prišel na svet. Otrok bo srečen, čeprav vaš dom in vsi pripomočki ne bodo povsem popolni. Dojenčka ni težko osrečiti, če ostajate blizu njega. Dnevno rutino in prvih nekaj dni sebi in svojemu partnerju v novi starševski vlogi lahko nekoliko olajšate, če boste imeli vse potrebščine za dojenčka lepo pripravljene.

Dojenčkova posteljica


Kje bo vaš dojenček spal? Prvih nekaj mesecev lahko spi v zibelki blizu vaše postelje ali v svojem kotičku. Sledi nekaj namigov, kako mu pripraviti primerno ležišče.

 • Zibelka ali posteljica in primeren jogi – nekateri proizvajalci prodajajo jogije ločeno. Če boste nakupovali po spletu, je dobro vedeti, kaj točno kupujete. Če obiščete trgovino, se lahko sami prepričati, ali je izdelek dovolj stabilen. Ste preutrujeni, da bi posteljico sami pripeljali domov ali jo zložili? Preverite, ali trgovina omogoča dostavo na dom oziroma montažo kupljenih izdelkov.
 • 4–5 kompletov posteljnih prevlek – Potrebovali boste več nadomestnih prevlek, kot si mislite.
 • Tetra pleničke služijo kot priročna rešitev, da pokrijete otrokov vzglavnik. Po potrebi lahko pleničko hitro zamenjate.
 • Otroške dude – Prijatelji in sorodniki vam bodo vsak priporočili svojo najljubšo znamko. Ker pa nihče izmed vas v tem trenutku vašega dojenčka ne pozna, bo treba mogoče poskusiti več modelov in velikosti, preden najdete pravo. Izbirajte med dudami, ki ne vsebujejo lateksa niti umetnih barvil. Ne bodite presenečeni, če vaš dojenček izpljune prav vsako dudo, ki mu jo ponudite. Nekateri preprosto ne marajo dude. Dojenčka lahko potolažite tudi drugače, s plišasto igračo in priljubljeno dekico.
 • Elektronska otroška varuška – Čeprav dojenček spi v vajini spalnici, bo elektronska varuška praktičen pripomoček za čez dan, ko bo dojenček spal, medtem ko se boste vi nahajali v drugem delu hiše.

Otroška previjalna miza


Previjalno mizo lahko namestite v spalnici, otroškem kotičku ali v kopalnici. Če bo previjalna miza blizu dojenčkove posteljice ali zibelke, boste tudi sredi noči lahko brez težav zamenjali dojenčkovo pleničko ali ga preoblekli.

 • Previjalna miza – Če imate prostor za veliko previjalno mizo s predali in policami, vanjo lahko shranite vse izdelke za nego kože, pleničke in druge pripomočke. Tako boste imeli vse na enem mestu. Če prostora nekoliko primanjkuje, raje izberite previjalno mizo za pritrditev na steno, ki jo lahko kadar koli zložite. Vsakemu ustreza nekaj drugega. Lahko se odločite tudi za previjalno mizo, ki omogoča prilagoditev višine. Nošenje je dojenčka je samo posebej velika obremenitev za vaš hrbet. Zato ni nič slabega, če si »delovne površine« prilagodite tako, kot vam najbolje ustreza.
 • Previjalna podloga – Izberite podlogo z mehko, do kože prijazno plastično ali gumijasto površino, ki jo boste zlahka očistili.
 • Tetra plenice ali zamenljive podloge za enkratno uporabo vam bodo pomagale, ko pride do nezgode med previjanjem.
 • Do kože prijazni otroški robčki ali čistilne krpice (iz mehkega bombaža ali do okolja prijazni robčki za enkratno uporabo), s pomočjo katerih boste lahko dojenčka očistili od glave do peta. Pogosto kopanje je lahko sicer zabavno, ampak brez potrebe izsušuje dojenčkovo mehko kožo. Nežno čiščenje z robčki ali s krpicami je povsem primerno za vsakdanjo rutino.
 • Olje za dojenčke, losjon in krema – Dojenčkova koža je po naravi mehka, ampak pogosto previjanje in čiščenje včasih kožo lahko izsušita. Uporabljajte izdelke brez dodanih parfumov na bazi naravnih sestavih, ki ne vsebujejo škodljivih kemikalij.
 • Mehka krtačka za lase preprečuje nastanek prhljaja in temenic ter nežno očisti kožo, če se takšne spremembe pojavijo. (Ni treba nič skrbeti, takšne spremembe lahko zdravimo tudi z blagim otroškim oljem brez dodanih parfumov. Če se pa stanje nadaljuje, vprašajte zdravnika, saj bi lahko šlo za alergijsko reakcijo ali ekcem.)
 • Kopalni plašček ali mehka brisača – Lahko uporabite tudi med previjanjem, da bo dojenček lepo na toplem.
 • Pleničke, pleničke, pleničke – Najverjetneje boste potrebovali le nekaj paketov pleničk za novorojenčka, saj bo dojenček hitro rasel in najmanjše pleničke tudi prerasel. Veliko trgovin (spletnih in pravih trgovin) ponuja začetne pakete, ki vsebujejo pleničke različnih blagovnih znamk. V prvih nekaj dneh poskusite več različnih znamk pleničke. Tako boste ugotovili, katere vašemu dojenčku najbolj ustrezajo. Ko najdete prave, lahko naredite zalogo le te.
 • Koš za pleničke – Pripravna zadeva, če le imate prostor za njo. Takšen koš predstavlja udoben način, kako se znebiti umazanih pleničk.

Kopalnica

Kako pogosto je treba kopati dojenčka? Če imate doma novorojenčka, bo kopanje dvakrat ali trikrat tedensko povsem zadostovalo. Lahko kopanje uporabite kot del večerne rutine in tako dojenčka pripravite na spanje.

 • Šampon za dojenčke – Šamponi za dojenčke so v večini primerov dovolj blagi, da jih lahko uporabimo za laske (če jih vaš dojenček ima) in tudi za telo. Dojenčkova koža je mehka in občutljiva, zato izberite znamko šampona, pri kateri ste prepričani, da je izdelek koži prijazen, ne vsebuje parfumov in škodljivih kemikalij, ki bi lahko povzročile razdraženo kožo ali pojav alergij.
 • Banjica za kopanje dojenčka– Posebna banjica s prirejenim nagibom, ki je oblikovana, da se dojenček udobno namesti, lahko dojenčku polepša čas kopanja. Ampak tudi enostavna banjica v obliki elipse z ravnim dnom čisto zadostuje– saj lahko dojenčkovi glavici in hrbtu zlahka nudite oporo z vašo roko. Če ne veste, kako okopati dojenčka, vprašajte za nasvet svojega pediatra.

Hranjenje dojenčka

Za dojenje seveda ne boste potrebovali veliko dodatne opreme. Ampak niti hranjenje dojenčka z mlečno formulo po steklenički ni nobena znanost.

 • Stekleničke za hranjenje – Veliko proizvajalcev ponuja izdelke brez lateksa. Številne izdelke je mogoče sterilizirati v mikrovalovni pečici (da prihranite čas). Odvisno od tega, v kolikšni meri dojite oziroma dojenčka hranite po steklenički, kupite dovolj stekleničk, da vam bodo zdržale za približno 24 ur, po navadi nekje med 8 in 10 stekleničk bi moralo zadostovati.
 • Prsna črpalka – Pride prav, če dojite in želite nekaj mleka shraniti za primere, ko na redni bazi puščate dojenčke v varstvu pri drugi osebi.

Oblačila za novorojenčka

 • Bodiji – Teh dejansko nikoli ni dovolj. Izbirajte bombažne, volnene ali takšne, ki vsebujejo druga do kože prijazna naravna vlakna in materiale.
 • Druga oblačila, primerna vremenu – S dojenčkom se vam bo nabralo veliko več perila, kot ste navajeni. Včasih boste morali dojenčka večkrat preobleči, ker bo plenička prepuščala ali ker ima dojenček preveč sline zaradi rasti zob (ali ker po nesreči prevrne posodo s pasjo hrano, ko začne raziskovati po stanovanju). Poskrbite, da imate dovolj oblačil, da se vam ne bo treba bati, ali se bo perilo posušilo, preden se otrok spet umaže. Ampak hkrati ne pozabite, novorojenček eno velikost oblačil preraste v samo nekaj tednih. Če nakupite preveč kosov, se lahko torej zgodi, da nekaterih sploh ne bo oblekel, preden jih preraste. Dojenček potrebuje približno enaka oblačila, kot jih nosite vi sami. Poleti so to kratke hlače in kratke majice, pozimi pa kakšen zimski pajac in vse, kar je treba obleči zraven.

Z dojenčkom naokrog

 • Voziček in/ali marela– Če uporabljate avtomobil, poiščite voziček ali marelo, ki ju z lahkoto zložite z eno roko (saj boste v drugi roki mogoče morali držati dojenčka) in ki ju brez problemov lahko spravite v vozilo. Če pogosto uporabljate javni prevoz, izberite lahek model, ki ga enostavno dvignete in vkrcate na avtobus ali vlak.
 • Dežna pokrivala in senčniki – Odvisno od tega, kje živite oziroma kam nameravate potovati, boste potrebovali senčnik ali dežno pokrivalo za voziček ali marelo. Tako boste voziček zaščitili pred vlago. Hkrati boste kožo in oči vašega dojenčka obvarovali pred neposredno sončno svetlobo.
 • Previjalna torba– Poiščite lahko torbo, ki je izdelana iz materiala, ki ga brez težav lahko očistite. Če ima torba veliko žepov, vam bo lažje razporediti stvari v njej. Nekatere torbe so zasnovane tako, da jih lahko obesite na voziček. Tako vam jih ni treba nositi.Če imate dojenčka v nosilki ali ruti, lahko stvari spravite tudi v nahrbtnik.
 • Nosilka ali ruta – Nosilke in rute so zelo koristna stvar. Tako bo dojenček lahko ostal v vaši bližini, ne bo vam treba skrbeti za voziček in povrhu vsega boste imeli proste roke.
 • Prenosna posteljica – Če bo vaš dojenček pogosto moral prespati pri prijateljih ali sorodnikih, in to z vami ali brez vas, je takšna posteljica čudovit pripomoček za otrokovo varno spanje. Morda ni povsem enostavno takšno posteljico prevažati z javnimi prevoznimi sredstvi, lahko pa jo spravite v večino avtomobilov.

Obroki za družino

Prvih nekaj dni ali tednov, ko imate doma novorojenčka, je lahko vsega preveč. Učite se spoznavati dojenčkov način komunikacije, zato druge stvari postanejo manj pomembne. Če imate pred datumom poroda nekaj prostega časa, lahko napolnite skrinjo in omare s sestavinami za hitre in preproste obroke, na primer zamrznjenimi jedmi, zamrznjeno zelenjavo, pripravljenim mesom, juhami, sladicami, mešanicami za pripravo kruha itd. Tako bodo lahko vaš partner, družinski člani in prijatelji enostavno skuhali nekaj razmeroma dovolj hranilnega. Ali se dogovorite z družino in prijatelji ter sestavite razpored, da vam bo vsakič nekdo prinesel nekaj za prigrizniti.


Nedrček za dojenje in blazinice za dojenje

V drugi polovici nosečnosti vam bodo lahko kovinski deli v vašem nedrčku pošteno šli na živce. Nedrčki za dojenčke so mehki, prožni in nudijo dovolj udobja ter podpore. Imajo prostor za blazinice za dojenje, če se proti koncu nosečnosti začne proces laktacije. Poskrbite, da bo velikost nedrčka prilagodljiva. Tako ga boste lahko uporabljali tako med nosečnostjo kot tudi takrat, ko boste dojili.

Plenice za inkontinenco

Nosite jih s seboj v času tik pred porodom. Če vam odteče voda, se jih boste zelo razveselili za čas, ko se boste peljali v porodnišnico.

Nazaj na spletni dnevnik