Kaj drži glede močenja postelje in kaj ne

Kaj drži glede močenja postelje in kaj ne

Za veliko družin po svetu je močenje postelje tabu. Toda za dobro vašega otroka vam svetujemo, da se o tem odkrito in odprto pogovorite. Noben otrok ne moči postelje namerno. Za večino otrok je ta faza običajen del odraščanja in nekaj, česar preprosto ne morejo nadzorovati. Kljub temu je močenje postelje povezano s kopico različnih mitov. Oglejmo si jih bolj od blizu in preverimo, ali lahko katerega pojasnimo.

Otroci ponoči močijo posteljo, ker zelo trdno spijo

Ne drži: Nobenega znanstvenega dokaza ni, da otroci, ki močijo posteljo, spijo neobičajno trdno. V študijah so primerjali dve skupini otrok. Ena skupina je močila posteljo, druga skupina pa ni imela težav s tem. Študije niso pokazale razlik med skupinama in noben otrok se ni zbudil, ko se mu je ponoči napolnil mehur.

Močenje postelje je dedno

Drži: Močenje postelje je dedno, zato ima vaš otrok 5–7-krat več možnosti, da se mu bo to dogajalo, če ste tudi vi otroštvu močili posteljo.

Otroci, ki močijo posteljo, imajo zagotovo duševne težave

Ne drži: Otroci, ki močijo posteljo, se psihološko ne razlikujejo od drugih otrok. Vzrokov za močenje postelje je lahko veliko, vendar težava pogosto izgine s starostjo oziroma takoj po uspešnem zdravljenju.

Otrokom, ki močijo posteljo, to sploh ni mar in to počnejo namenoma

Ne drži: To mišljenje je popolnoma napačno. Noben otrok se ne mara prebuditi v postelji, premočeni od urina, in noben otrok ne moči postelje namerno. Vzrokov za močenje postelje je lahko več. Treba jih je prepoznati, da bo otrok lahko udobno in varno spal.

Skoraj vsi otroci bodo prerasli močenje postelje

Drži: 90 % vseh otrok bo nekje do sedmega leta starosti preraslo močenje postelje. In naj vas ne skrbi, če pri vašem otroku traja dlje. Le približno 1–2 % jih še moči posteljo, ko nastopi puberteta.

Otroci močijo posteljo zaradi slabe vzgoje

Ne drži: Čeprav nas močenje postelje lahko jezi, za to ni nihče kriv. Ne otrok ne starši ne bi smeli imeti občutka krivde zaradi močenja postelje.

Pri otrocih, ki uporabljajo nočno plenico, bo trajalo dlje, da bodo vzpostavili nadzor nad uriniranjem ponoči

Ne drži: Za to ni dokazov. Če so nočne hlačke nekaj noči zapored suhe, začnite otroka spodbujati k spanju brez njih. Nočne hlačke so mišljene le kot zaščitni izdelek, dokler otrok ne more sam nadzorovati nočnega uriniranja.

Močenje postelje je povezano s prehrano otroka

Drži: Če otrok čez dan ne dobi dovolj pijače in ne poje dovolj prehranskih vlaknin, se mu lahko pojavi zaprtje, kar poveča tveganje za močenje postelje.

Ali ste vedeli?

  • Močenje postelje je normalno in prizadene milijone otrok po vsem svetu. Ocenjuje se, da približno 1–2 otroka v vsakem prvem letniku osnovne šole ponoči močita posteljo.
  • Večina otrok bo med tretjim in petim letom starosti sposobnih obvladati mehur ponoči. Približno 25 % štiriletnikov ponoči pogosto moči posteljo.
  • 20 % petletnikov ponoči moči posteljo.
  • 10 % vseh sedemletnikov moči posteljo več kot trikrat na teden.
  • 70 % vseh otrok preraste močenje postelje, preden dopolnijo sedem let. 90 % otrok, starih 7 let, je sposobnih nadzorovati mehur tako podnevi kot ponoči.
  • Močenje postelje je zelo pogosto pri otrocih, starih od 6 do 17 let.
  • Težave z močenjem postelje ima več dečkov kot deklic.
Nazaj na spletni dnevnik