»HYGGE« - občutek pripadnosti, udobja in uživanja v malih trenutkih

»HYGGE« - občutek pripadnosti, udobja in uživanja v malih trenutkih

»Hygge« filozofijo povezujemo z Danci in njihovo umetnostjo srečnega življenja. Gre za skandinavski način, kako si pričarati udobje, toplino in uživanje v lepih trenutkih z ljudmi, ki so nam pri srcu. »Hygge« je še posebej izrazit v hladnih mesecih in predbožičnem času, ko je vaš dom poln dobrot, prazničnih okraskov in toplih objemov.

»Hygge« v objemu vašega doma
V hladnih, zimskih dneh je »hygge« še posebej izrazit, saj je to čas, ko sebi in vašim malčkom nadenete tople nogavičke, skuhate skodelico čaja in postrežete s potico, ki jo je z veseljem pripravila vaša mama. To je čas, ko vaši zakladki čepijo v vašem naročju, medtem ko jim prebirate najljubše pravljice ob soju svečk ali ognjišča, ki tli v vaši bližini. Čas, ki ga preživite z vam ljubimi osebami in se prepustite smehu, ki napolni vaš dom s posebnim čarom in toplino.

»Hygge« najdete tudi zunaj
»Hygge« predstavlja tudi uživanje zunaj, ko se prepustite zimskim radostim in se nadihate svežega zraka, ki vam zbistri misli in vas prijetno utrudi. Kako prijetno je šele, ko se nato skupaj z malčki stisnete pod odejo in za trenutek zaprete oči ter uživate v toplem popoldanskem dremežu, medtem ko zunaj piha hladen veter in se na drevju blešči ivje ter zmrzal.

»Hyggate« lahko tudi sami
»Hygge« predstavlja preživljanje časa z družino, prijatelji, to pa ne pomeni, da ne morete doživljati »hygge« trenutkov tudi, ko ste sami. V današnjem hitrem tempu življenja in zunanjem vrvežu se za trenutek ustavite in uživajte v lastni družbi. Še posebej kot starš, ki večino časa preživi v skrbi za nadobudneže, je ključno, da si vzamete vsaj trideset minut, ki so namenjene samo vam. Trenutek pred spanjem, ko si pripravite toplo kopel z vašo najljubšo soljo, prižgete svečke, odprete novo knjigo, ki vas že nekaj časa čaka na nočni omarici, ali pa si nastavite mirno glasbeno spremljavo, ki vas popelje v drug svet.

Popoln »hygge« trenutek, ki sprosti vaše telo ter duha. Tako boste naslednji dan polni energije in ponovno pripravljeni za igranje ter preživljanje kakovostnega časa skupaj s svojimi malčki.

Praznični čas zajame bistvo »hygge« trenutkov
Vrhunec doživljanja »hygge« trenutkov pa nastopi prav v predbožičnem času, ko je vse okrašeno z božično-novoletnimi okraski. Preživljanje časa v soju prazničnih luči in dobrot. Veselje in navdušenje vaših malčkov v pričakovanju obiska severnih jelenčkov in Božička ter seveda njegovih daril, ki so jih pripravili škratki na severnem tečaju. Postavljanje božičnega drevesca z našimi najdražjimi, ob spremljavi božičnih kraguljčkov ter vonju domačih dobrot, ki prihaja iz kuhinje. Praznično obdobje ima poseben čar, ki ga težko opišemo z besedami, treba ga je začutiti. To je tisti prav čar »hygge« filozofije življenja, zaradi katerega Danci veljajo za najsrečnejši narod na svetu.

»S stališča zadovoljstva gre pri hyggeju za dobro počutje, ki spodbuja sproščenost in umirjenost. Po definiciji izključuje raztresenost ali zaskrbljenost; hygge je izjemna predanost sedanjemu trenutku v vsej njegovi osnovnosti. Ali kot pravi Hartmann-Petersen: 'Hygge se sam pojavi, takoj ko smo brezskrbni.'« - Judith Friedman Hansen

Bodite brezskrbni in uživajte v malih trenutkih. Tisti topel občutek, ko dan pričnete z aromatično skodelico kave in ga zaključite v toplem objemu vašega malčka. Le-to je tisto, ki sestavlja celoto in vas osrečuje.

Uživajte v neprecenljivih trenutkih – skupaj

Nazaj na spletni dnevnik