DIY recept za kinetični pesek in ure zabave

DIY recept za kinetični pesek in ure zabave

Senzorične igre so zelo dobrodošle za razvoj motoričnih spretnosti otroka in spodbujanje njegovih čutil. In igra s kinetičnim peskom je odličen način za urjenje obojega!

DIY recept za kinetični pesek in ure zabave

Kinetični pesek je zelo priljubljena senzorična zabava in to upravičeno! Je zelo zanimiva za otroke in prinaša vse prednosti igre z blatom, le da je pri tem precej manj umazanije.

Otroci uživajo v potiskanju rok v pesek, stiskanju in gnetenju. Ker pa je kinetični pesek mogoče tudi oblikovati, se lahko z njim igrajo in ga oblikujejo z modelčki za piškote, varnimi nožki, delajo peščene gradove ali opazujejo kolesnice v njem, ko ga prevozijo z avtomobilčki in tovornjaki. Uživajo pri prenašanju ali prevažanju peska iz enega mesta na drugo in pri tem razvijajo fino motoriko. Odličen pa je tudi za igro lova na zaklad, če v njem skrijete manjše predmete, otrok pa jih mora poiskati.

Možnosti za zabavo s kinetičnim peskom so neskončne; ne bodite presenečeni, če tudi sami ne boste mogli odtrgati rok od njega!

 

 

Kako izdelati kinetični pesek

Za izdelavo kinetičnega peska potrebujete le nekaj preprostih sestavin:

Sestavine:

Suh droben pesek/mivka
Krompirjev ali koruzni škrob
Milo za pomivanje posode
Voda
Barvilo za živila (neobvezno)

Postopek:

Pesek nasujte v posodo za mešanje. Vsujete ga lahko poljubno količino; mi smo uporabili 3-4 skodelice peska. Zelo pomembno je, da je pesek popolnoma suh in brez vlage.

Pesku dodajte 2 žlici škroba in premešajte. Odstavite ga na stran.

 

DIY recept za kinetični pesek in ure zabave

 

 Da bi pesek iz navadnega spremenili v kinetični pesek, mu moramo dodati raztopino, ki ga bo naredila lepljivega. V ločeni posodi zmešajte 1 skodelico vode in 1 čajno žličko mila za posodo, dokler se ne pojavijo mehurčki.

 

DIY recept za kinetični pesek in ure zabave

 

Če želite dodati jedilno barvilo, ga lahko dodate zdaj. V milnico dodajte vsaj 6 kapljic jedilnega barvila - morda ga boste za obarvanje peska potrebovali več, kot mislite. Če ne želite uporabiti barvil, bo vaš kinetični pesek ostal peščene barve, kar je še vedno odlično za gradnjo peščenih gradov in igranje s tovornjaki na gradbišču!

 

DIY recept za kinetični pesek in ure zabave

 

Naslednji korak je dodajanje raztopine iz mila v posodo s peskom. Morda vam ne bo treba porabiti vse pripravljene raztopine, zato jo vlivajte počasi in jo sproti mešajte s peskom. Končna konsistenca mora omogočati, da lahko pesek oblikujete v rokah, obenem pa se zlahka razdrobi.

 

DIY recept za kinetični pesek in ure zabave

 

Uživajte v kreativnih podvigih s kinetičnim peskom!

 

DIY recept za kinetični pesek in ure zabave

 

In tukaj je! Kinetični pesek, ki ste ga naredili sami, za ure zabave, razvedrila in učenja. Če pesek shranite v nepredušno posodo ali vrečko, ga lahko shranite in uporabite znova in znova!

 

Želite še več ustvarjalnih idej za poletno zabavo? Oglejte si naša bloga o tem, kako pripraviti igralno testo za penečo kopel, in ideje za okusne in zdrave sladolede.

Nazaj na spletni dnevnik