Bodite sproščeni – Odlično vam gre!

Bodite sproščeni – Odlično vam gre!

Najverjetneje ste že brali (ali slišali), da bo v primerjavi z nosečnostjo, porod mala malica in dojenček popolno plačilo. Nič kajenja, nič alkohola, nič sladkorja, nič glutena, nič kemikalij, dovolj počitka, ampak ne preveč spanja, telovadi, a ne preveč, uživaj prehranska dopolnila, a ne kot nadomestilo za zdrava ekološka živila, sprosti se, a ne postani lena, pričakuj pridobivanje na teži, a ne veliko več od dojenčkove teže – seznam bi se lahko nadaljeval v nedogled.

Najverjetneje ste že brali (ali slišali), da bo v primerjavi z nosečnostjo porod mala malica in dojenček popolno plačilo. Nič kajenja, nič alkohola, nič sladkorja, nič glutena, nič kemikalij, dovolj počitka, ampak ne preveč spanja, telovadi, a ne preveč, uživaj prehranska dopolnila, a ne kot nadomestilo za zdrava ekološka živila, sprosti se, a ne postani lena, pričakuj pridobivanje na teži, a ne veliko več od dojenčkove teže – seznam bi se lahko nadaljeval v nedogled.

Nemogoče se je držati vseh smernic in omejitev, ne glede na to, kako plemenit je vaš namen. Bodo dnevi, ko boste zaradi slabosti in želja preprosto jedli samo cimetove štručke iz Ikee ali kisle kumarice iz kozarca. Včasih vas bo namesto nameravanega teka ali vadbe v telovadnici vaše telo preprosto prikovalo na kavč, saj bo vse drugi postalo nevzdržno in dojenček se ne bo hotel umiriti.

Če bi se v nosečnosti naučili samo eno stvar, bi bila ta, da se naučimo ostati v popolni harmoniji z našim telesom. In večine signalov, ki vam jih bo telo pošiljalo, ne boste mogli preslišati. Gre za prenavljanje lastnega telesa ob izgradnji druge osebe – vzemite si malo predaha, malo se pregrešite, če vam to pomaga ohranjati dobro razpoloženje.

  • Sledite svojim željam po hrani – z dojenčkom bo vse v redu. Čeprav v primeru, ko bi najraje jedli SAMO nezdravo hrano ali hrepenite po kredi in hišnih rastlinah, se raje posvetujte z zdravnikom; ta bo preveril, ali vam ne primanjkuje ključnih vitaminov ali mineralov.
  • Med nosečnostjo se zmehčajo vezi, vaše telesne proporcije se spremenijo in težišče se premakne. Zato ste bolj nagnjeni k temu, da bi se poškodovali. Če torej ne morete telovaditi tako kot pred nosečnostjo, poskusite nekaj novega. Nič hudega ni, če malo upočasnite tempo. Namesto teka se lahko posvetite hoji. Poskusite obnovitveno jogo ali jogo za nosečnice namesto rednega obiska telovadnice. Med obiskom bazena namesto intenzivnega plavanja raje sproščeno uživajte in ob tem naredite nekaj vaj.
  • Brez skrbi se naspite, ko vaše telo potrebuje spanje. V prvih treh mesecih se ženske najpogosteje spoprijemajo s silno utrujenostjo.
  • Če vam zdravnik naroči, da morate počivati, se ne obremenjujte zaradi prahu, ki se nabere po hiši. (Čeprav se ga kaj nabere, vas ne bo nič motil med spanjem.)
  • Normalno je, da vas občasno kje kaj zaboli. Če pa se pojavi močnejša bolečina, jo vzemite resno. Nič hudega ni, če malo upočasnite tempo.

Vaše telo se spreminja, vaše potrebe se spreminjajo in vaše življenje se spreminja. Bodite radovedni in prilagodljivi. Ugotovite, kako uravnovesiti vse vidike, in poiščite pravo raven tolerance na vseh področjih. Dokler nenamenoma ogrožate sebe ali dojenčka, ste lahko sproščeni, saj je vse v NAJBOLJŠEM REDU.

Nazaj na spletni dnevnik