Kako se spoprijeti z močenjem postelje pri svojem otroku

Kako se spoprijeti z močenjem postelje pri svojem otroku

25 % vseh otrok po svetu moči posteljo. To je običajen del odraščanja, vendar je lahko težaven čas za vas in vašega otroka. Preberite naše najboljše nasvete, kako se spoprijeti z močenjem postelje, pa tudi nekaj namigov in zvijač, s katerimi boste lahko pomagali svojemu otroku skozi to fazo.

Za veliko otrok je močenje postelje povezano z občutkom sramu, drugačnosti in osamljenosti. To lahko privede do nizke samozavesti, v hujših primerih pa lahko pomanjkanje podpore in zdravljenja vpliva na otrokov psihološki in socialni razvoj.

Če je močenje postelje del vašega družinskega življenja, je najbolje, da še naprej podpirate svojega otroka in ostanete pozitivni. Bodite potrpežljivi in razumevajoči ter se potrudite, da ne boste problema preveč dramatizirali. Včasih ne moremo obvladati svojega odziva, vendar jeza na otroka ali kaznovanje otroka zaradi močenja postelje ni rešitev. S tem boste težavo samo še poslabšali in otroka izpostavili še večjemu pritisku, da mora biti suh.

Če se zaradi te težave počutite nemočni, si predstavljajte, kako se šele počuti vaš otrok. Otroku lahko pomagate tako, da o težavi odkrito spregovorite, mu poveste, da ga imate radi in ga podpirate ter da boste to fazo prebrodili skupaj. Pomembno je, da daste otroku vedeti, da nima samo on te težave in da postelje ne moči namenoma. Tako bo otrok manj obremenjen in zaskrbljen.

Pogovorite se z otrokom

Z otrokom se pogovorite o razlogih za močenje postelje. Pojasnite, da to doživljajo tudi drugi otroci, in otroku dajte vedeti, da se bo stanje izboljšalo in da samo trenutno nima nadzora nad tem. V spletu poiščite otroške knjige ali animacije, ki pojasnjujejo močenje postelje. Te lahko otroku pomagajo razumeti, kaj se dogaja v njegovem telesu, da ne bo imel občutka, da je sam s tako težavo.

Prehrana otroka je pomembna

Vzroki za močenje postelje so včasih povezani z otrokovo prehrano. Zaprtje je pogost vzrok za težave z mehurjem. Če je otrok zaprt, se poveča pritisk na mehur, kar lahko sproži močenje postelje, nastanejo pa lahko celo težave z nadzorovanjem uriniranja čez dan. Če opazite, da otrok ne odvaja redno vsak dan ali kaže znake zaprtja, poskusite povečati vnos tekočine in vlaknin. Jabolčni sok, sadje, zelenjava in polnovredna žita so dobra izbira za lajšanje zaprtja in ponovni zagon sistema.

Kdaj ukrepati?

  • če zaznavate ponavljajoč močan vonj v otrokovem urinu
  • če ima otrok bolečine ali se pritožuje zaradi pekočega občutka med odvajanjem urina
  • če začne otrok čez dan močiti hlače
  • če otrok podnevi in ponoči urinira pogosteje kot običajno
  • če otrok nenadoma dobi zaprtje ali pa ne more nadzirati odvajanja blata
  • če sumite, da ima otrok okužbo sečil
  • če je otrok razdražen ali žalosten
  • če ste v dvomih, kako ravnati v tej situaciji
  • če ne veste, ali otrok potrebuje zdravljenje ali ne
  • če ste zaskrbljeni in mislite, da nekaj ni v redu

Če ste v dvomih, se vedno posvetujte z družinskim zdravnikom.

Spanje, spanje in še enkrat spanje

Če otrok ne spi dovolj, lahko postane razdražljiv, ima težave s koncentracijo, lahko mu niha razpoloženje in manj si želi, da bi spoznaval nove stvari. Spanje je za vse ljudi izjemno pomembno. Omogoča nam, da si napolnimo baterije in se pripravimo na nov dan. Pomanjkanje spanja je lahko za otroka stresno in običajno prispeva k pogostejšim nočnim nezgodam. Zato je zelo pomembno, da otroku pomagate do najboljših pogojev za dober spanec.

Dobre navade pred spanjem

Vzpostavitev dobrih navad pred spanjem lahko otroku pomaga, da se sprosti, preden zaspi. Tu je nekaj dobrih nasvetov za čas pred spanjem:

  • Sproščujoča kopel: Prijetna topla kopel po napornem dnevu lahko otroku pomaga, da se umiri, sprosti in pripravi na dober spanec.
  • Ne preveč tekočine: Poskrbite, da bo otrok dovolj pil čez dan. Spodbujajte ga, naj zjutraj ali v času kosila popije še dodaten kozarec ali dva vode. Zvečer naj otrok pije le za potešitev žeje. Če je mogoče, otroku uro ali dve pred spanjem ne dajajte pijače.
  • Stranišče pred spanjem: Poskrbite, da bo šel otrok pred spanjem na stranišče, da si izprazni mehur. Naj to postane navada – za otroka in za njegov mehur. Sčasoma bo to pomagalo preprečiti močenje postelje.
  • Bodite odprti in pozitivni: Z otrokom se na pozitiven način v smehu in z nasmehom pogovorite, kaj je ta dan počel, da bo šel spat z občutkom varnosti in zadovoljstva.
  • Pravljica za lahko noč: Skupaj berite knjigo ali otroku povejte pravljico za lahko noč. To vam bo pomagalo ustvariti še močnejšo vez z otrokom.
  • Telesni stik: Če otroka zmasirate, mu namenite dolg objem ali pa ker ste enostavno z njim, se bo pred spanjem počutil varnega, umirjenega in sproščenega.
  • Bodite pripravljeni: V otrokovi sobi vedno imejte dodatne nočne hlačke in pižamo, da boste pripravljeni, če se ponoči pripeti nezgoda.

Poskusite uporabiti nočne hlačke

Otroku omogočite suh, varen in udoben spanec z uporabo nočnih hlačk, posebej zasnovanih za otroke, ki močijo posteljo. Uporaba nočnih hlačk lahko prežene nekaj stresa in tesnobe zaradi močenja postelje. Ko otroku predstavite nočne hlačke, namesto besede »plenica« aktivno uporabljajte besedo »nočne hlačke«. Predvsem starejši otroci bodo plenice razumeli kot nekaj, kar nosijo le mlajši otroci. 

Če želite izvedeti več o močenju postelje, preberite blog o tem, kaj drži glede močenja postelje in kaj ne, ali pa si skupaj z otrokom oglejte te uporabne videoposnetke:

Kaj je močenje postelje in kako pogosto je?

Animirani videoposnetek o močenju postelje za starejše otroke

Animirani videoposnetek o močenju postelje za mlajše otroke
Nazaj na spletni dnevnik